Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Östeuropa illustrerar Sverige i SD:s program

Sverigedemokraternas principprogram slår vakt om nationalism och ”svensk identitet”. Men bara en av bilderna som illustrerar dokumentet är ens tagen i Sverige, avslöjar bloggen Bakelit.

Bloggen har gått igenom alla bilder i principdokumentet som antogs 2011 och redovisar källorna.

Det visar sig att det inte är några svenska sommarängar eller barn som illustrerar det Sverigedemokratiska idealsamhället i pamfletten. Bilderna kommer från den internationella bildbyrån Shutterstock och är i många fall tagna i Östeuropa.

Den blonda flickan med prästkragar som pryder programmets framsida är exempelvis fotograferad i Lettland.

Inte heller bilden som ser ut att föreställa byråkrater i Bryssel och syns på förstasidan i SD:s EUval-information är hämtad från verkligheten. Bakelits sökning på fotografiet visar att samma gäng även är med i en amerikansk andelslägenhetsstyrelse, jobbar på en amerikansk och en italiensk revisionsbyrå, är controllers och utvärderare av företags ”humankapital” i Polen i olika PR-sammanhang.

SD:s pressekreterare Martin Kinnunen dementerar att bilderna är hämtade från Shutterstock. Däremot har partiet använt sig av andra bildbyråer, säger han till Resumé. Att bilderna inte visar svenska miljöer finner han vara egalt.

– Det har vi inga problem med, var bilden är tagen. Vi fann de här bilderna passande eftersom de förstärker vårt budskap, säger Kinnunen till Resumé.

Bilden som är tagen i Sverige då? Den visar två poliser som brottar ner en svartklädd person och illustrerar SD:s syn på rättsamhället. Den kommer från en SDU-demonstration på Medborgarplatsen, enligt Bakelit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.