Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Otydlighet inom S förvärrar drevet

S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld anser att medierna varit drivande i det drev som riktats mot Håkan Juholt – men att partiet samtidigt förvärrat situationen och partiledarens utsatthet genom att inte agera tydligt nog.

– Många inom partiet har inte lyckats hantera den här situationen på ett professionellt sätt.

– Man har varken velat uttala sig för eller emot, något som skapar undran. Genom att varken gå ut till försvar för Juholt – eller tydligt ta avstånd – så bidrar man till spekulationerna, säger Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Han påpekar att ”medierna alltid är drivande i drev”, men att de nu hamnat i flera svårbedömda lägen:

– Att inte vilja ta ställning tyder på en ambivalens som i sin tur är ett tecken på den skakighet som präglar partiet; att man inte känner sig trygg och bekväm i de strukturer som finns. Jag är en vän av öppenhet, det blir konstigt när så många väljer att prata ’off the record’.

– Samtidigt tror jag inte att det beror på elakhet. De flesta undrar nog bara om Håkan Juholt är förmögen att vinna val eller inte.

Att journalisterna knappast varit sena att utnyttja förvirringen råder det dock inga tvivel om, menar Bjereld.

– Jag tycker att det här varit ett av de mest massiva och intensiva drev jag kan dra mig till minnes. Gudrun Schyman och Lars Danielsson råkade väl ut för liknande saker.

– Vi ser nu allt det som är negativt med drev: avsaknaden av nyanser, lösa påståenden lyfts fram som sanningar – i rubriker, utan citat- eller frågetecken. Jag tycker också att journalisterna har hanterat sina anonyma källor naivt eller medvetet godtyckligt.

En annan S-märkt statsvetare, Stig-Björn Ljunggren, framhåller att S befinner sig i kris. Partiet har inte ens en vice ordförande, påpekar han:

– De har aldrig behövt det, partiet har varit så centraliserat. Nu råder anarki.

– Men jag tror att man vill undvika det som hände efter Monas avgång. Då var det ett jävla spel. Därför tror jag att man vill hitta en lugnare utväg den här gången. Kanske avgår Juholt, kanske inte.

Att Håkan Juholt skulle ha drabbats värre än andra politiker av journalisternas hunger håller han dock inte med om:

– Det är ungefär som det brukar vara. Vissa klarar sig, andra gör det inte.

Har S någon egen del i att affären fått så stor omfattning?

– De är uppblåsta och ovana att bli behandlade på det här sättet.

– Ingen tror att de kommer tillbaka nu. Men det är långt till 2014. Det talar för att Juholt skulle försöka hålla sig kvar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.