Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Oväntad vinst för alliansen

Regeringen vann sensationellt omröstningen om en sänkning av den statliga inkomstskatten. Trots att oppositionen med de rödgröna och Sverigedemokraterna skulle haft ett övertag på två röster blev det förlust eftersom V-ledaren Jonas Sjöstedt, Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg och riksdagsledamoten Carina Hägg (S) inte var närvarande.

De tre ledamöterna saknas på den kvittningslista som regeringspartierna och den rödgröna oppositionen upprättat före voteringen. Det innebär att de skulle ha varit närvarande.

– Det har blivit ett administrativt misstag. Jonas Sjöstedt, som befinner sig i Lund för att debattera med Jan Björklund, hade fått besked om att han skulle kvittas. Men här har något gått fel hos oss, säger Vänsterpartiets partisekreterare José Gutierrez.

Så någon har inte meddelat att han saknades?

– Det verkar så.

Socialdemokraterna å sin sida var helt enkelt sena, enligt uppgift till TT. Både gruppledaren för S i riksdagen, Mikael Damberg, och S-ledamoten Carina Hägg missade voteringen. Det handlade inte om något internt missförstånd som i V. Damberg och Hägg var på ett internationellt S-seminarium i riksdagens andrakammarsal och kom inte till voteringen i tid, skriver TT.

Eftersom de tre inte fanns i kammaren när omröstningen om förslaget att stoppa regeringens förslag om en höjning av brytpunkten för statlig skatt vann regeringssidan med en rösts marginal – 154 mot 153. Voteringen ägde rum strax efter klockan 16 på torsdagen.
 
– Jag är glad som en speleman, säger Carl B Hamilton (FP) som hårdast drivit motståndet mot oppositionens försök att sätta stopp för en extra skattesänkning på upp till 250 kronor i månaden för inkomster över 36.000 kronor.

Förslaget syftar till att minska den statliga skatten för dem med högre lön, något som minskar statens intäkter med tre miljarder kronor om året.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra tyckte att omröstningen visar hur små marginalerna är mellan regeringen och oppositionen. I normalfallet är de fyra oppositionspartiernas övervikt tre röster, men på torsdagen saknades Mattias Karlsson från Sverigedemokraterna som inte ingår i kvittningssystemet.
 
– Nu är det upp till socialdemokrater och miljöpartister framför allt att fundera ett varv till om hur långt man är beredd att gå för att vinna kortsiktiga politiska poänger, säger hon.
 
Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund var överraskad.
 
– Nu får vi analysera det här och återkomma, säger han.
 
På liknande sätt uttryckte sig Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet.

– Vi får utvärdera situationen, säger han.
 
Trots nederlaget har oppositionen ytterligare en möjlighet att stoppa förslaget i slutet av november. Och striden tycks gå vidare.

Sverigedemokraterna planerar att ta ett nytt utskottsinitiativ för att riksdagen ska be regeringen stoppa förslaget om höjd brytpunkt, enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson. Han anser att det är ”pinsamt” att strul med kvittningssystemet ska avgöra en så het politisk fråga.

”Vi kan inte tillåta att frågor som präglat den politiska debatten under hösten ska avgöras på detta vis. Vi tänker nu ta initiativ till att frågan inom kort lyfts igen. Vi avser lägga fram ett nytt utskottsinitiativ, med samma innehåll, redan nästa vecka,” säger Åkesson i ett pressmeddelande.

De rödgröna har tidigare sagt att de har tänkt återkomma med ett nytt initiativ när riksdagen 20 november har tagit rambeslutet om budgetpropositionens utgifter och beräknade inkomster. De kan då, om de får majoritet, skriva ett lagförslag i finansutskottet om att skattesänkningen inte ska genomföras vid årsskiftet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.