Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Oviss framtid för svenska EU-politiker

Uppifrån och ned: Rossana Dinamarca (V), Jytte Guteland (S) och Lars Adaktusson (KD) är en trio som tros kunna bli nya svenska ledamöter i EU-parlamentet.
Uppifrån och ned: Rossana Dinamarca (V), Jytte Guteland (S) och Lars Adaktusson (KD) är en trio som tros kunna bli nya svenska ledamöter i EU-parlamentet. Foto: Scanpix
Hälften av de svenska ledamöterna i EU-parlamentet kan bytas ut nästa år. Det visar en sammanställning som DN gjort.

I helgen är det ett år till EU-valet som hålls söndagen den 25 maj. Eftersom 2014 är ett så kallat superval­år blir EU-valet den här gången ett genrep inför de allmänna val som hålls knappt tre månader senare, den 14 september.

Minst ett av de åtta svenska partierna riskerar att åka ur. Förra EU-valet 2009 gav Piratpartiets framgång efter FRA-debatten stora rubriker även utanför Sverige. Nu medger partiledaren Anna Troberg att hon är glad om partiet kan behålla en av partiets två parlamentsplatser. 

– Vi har åstadkommit en hel del. Men det kommer att bli svårare för oss att synas den här gången, säger hon.

Sverigedemokraterna var 35 000 röster från att få en EU-parlamentsplats för fyra år sedan. Nu räknar partiet, som numera är riksdagsparti, med andra ekonomiska resurser för att komma in.

– Vi tror åtminstone på en plats, säger Martin Kinnunen, pressekreterare på SD.

Inom mer etablerade parter blir det stora personförändringar, visar en rundringning som DN gjort.

Sex av 20 svenska ledamöter – Åsa Westlund (S), Göran Färm (S), Anna Ibrisagic (M), Olle Schmidt (FP), Carl Schlyter (MP) och Alf Svensson (KD) – har meddelat att de inte kandiderar. Ytterligare några råder det frågetecken kring, som Socialdemokraternas förra partisekreterare Marita Ulvskog som var S-toppnamn i förra EU-valet. 

Ett annat osäkert kort är Folkpartiets röstmagnet Marit Paulsen. Hon hälsar att hon gärna ställer upp igen om hon har ”livet och hälsan i behåll”. FP:s nomineringstid går ut i först i december, så 73-åringen har tid på sig att fundera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.