Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-24 04:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ovisst-for-miljopartiet-vi-borde-ha-hallit-oss-till-var-linje/

Svensk politik

Lättat Miljöparti över spärren: ”Det kostar att ta ansvar”

Deltagarna på Miljöpartiets valvaka hade en oviss kväll.
Deltagarna på Miljöpartiets valvaka hade en oviss kväll. Foto: Eva Tedejsö

Miljöpartiet minskar kraftigt jämfört med förra årets val och språkrören tyckte kvällen blev onödigt spännande. Partiet konstaterar att det har ett pris att sitta i regering men är berett att göra det igen.

Val 2018

Nervös tyst stämning förvandlades till lättnad när valresultatet med allt större bestämdhet visade att Miljöpartiet klarar sig kvar i riksdagen. När en klar majoritet av valdistrikten var räknade hade partiet 4,4 procent av rösterna.

Det är en kraftig nedgång jämfört med de 6,9 procent som Miljöpartiet fick i 2014 års val. Ändå steg jublet när språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin äntrade scenen på Nalen. 

– Det har varit och är fortfarande onödigt spännande. Men ni är gröna hjältar, sade Isabella Lövin.

Gustav Fridolin gick till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna och uppmanade alla krafter för medmänsklighet att jobba tillsammans. 

– Jag vill tacka alla, från partier och andra områden i samhället, som har tagit upp kampen för medmänsklighet. Och jag vill tacka två politiska kollegor, Jan Björklund och Annie Lööf, för att ni inte har velat dansa med främlingsfientliga krafter. Vi måste samtala och samarbeta så att vi inte ger en milimeters utrymme till rasism. 

Alla företrädare för Miljöpartiet talade under valnatten om priset för att sitta i en regering, vilket partiet gjort för första gången under den gångna mandatperioden. Men partiet verkar redo att göra det igen.

– Priset för att göra skillnad har blivit högre. Men vi kan inte ha ett politiskt liv där det enda som belönas är att sitta brevid och berätta hur det borde vara, sade Gustav Fridolin.

– Det kostar alltmer att ta ansvar, säger Isabella Lövin och tillägger att en stor majoritet av svenska folket vill se en regering som inte är för rasism. 

– Vi är beredda att ta ansvar och stå upp för mänskliga rättigheter. Vi vill samtala och samarbeta med demokratiska partier, säger hon.

Flera Miljöpartister konstaterade att det inte var helt oväntat att partiet skulle tappa i stöd. 

– Vi visste att det skulle bli en tuff valrörelse för oss. De senaste opinionsmätningarna har ju visat att vi ligger nära spärren. Men vi har verkligen gett järnet för att visa att vi är ett parti som sätter klimatet främst, sade Amanda Dahl, Miljöpartiets partisekreterare. 

Efter den heta sommaren har ju miljöfrågan hamnat i fokus, varför går det inte bättre för Miljöpartiet?

– Vi får invänta slutliga resultatet innan vi analyserar det närmare. Jag kan bara konstatera att det här följer en trend i Europa, att högerpopulistiska krafter vinner mark, medan partier som  har suttit i regeringen och tagit ansvar inte alltid har gynnats av det.

Även Per Bolund, miljöpartistisk finansmarknadsminister, hävdar att partier i regeringsställning ofta tappar mark. 

– Samtidigt har vi åstadkommit världens mest ambitiösa miljö- och klimatpolitik. Jag tror att det kommer visa sig att den här politiken är den bästa för Sverige, sade han.

Trots att flera gör analysen att Miljöpartiet förlorat röster på att sitta i regeringen är man redo att göra det igen. 

– Det är inget vi utesluter. Ska man genomföra sin politik och få de resultat som världen behöver så behöver man sitta där besluten fattas. Vi är stolta över de beslut vi har fattat under den här mandatperioden. Vi har levererat den klimat- och miljöpolitik som experterna säger behövs för att nå de mål som vi har satt upp, säger Per Bolund.

Ämnen i artikeln

Val 2018
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt