Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Pajalabo vill kuppa sig till SD-mandat

Roger Vilhelmsson.
Roger Vilhelmsson. Foto: Privat

Sverigedemokraterna ställde inte upp med föranmälda namn på kommunlistorna i Pajala. Roger Vilhelmsson, som inte är sverigedemokrat, bestämde sig för att försöka kuppa sig till en plats genom att rösta på sig själv. Kommer han in tänker han inte föra SD:s politik.

Sverigedemokraterna har låtit sina listor varit öppna i flera kommuner, enligt Valmyndigheten. Det innebär att det inte finns några fasta kandidater.

– Om man inte har några kandidater på den öppna listan är det den fria nomineringsrätten som träder till. Om en person skrivit sig på listan och är valbar, alltså finns, kan den bli invald på mandatet som partiet får, säger Carl-Johan Friman, pressekreterare på Valmyndigheten.

Roger Vilhelmsson i Pajala kände till denna möjlighet, och valde att skriva sitt eget namn på en SD-valsedel. Han uppmanade också flera vänner att rösta på honom. Rösträkningen är ännu inte klar, men möjligheten finns att Roger Vilhelmsson tar Pajalas enda SD-mandat i kommunfullmäktige, eftersom det inte fanns några fasta kandidater att rösta på.

– Jag tänkte att jag skulle kidnappa deras mandat. Om jag kommer in kommer jag att kolla de andra partiernas politik och rösta på det bästa förslaget.

Vilket parti skulle du ha röstat på annars?

– I Pajala skulle jag ha röstat på Vänsterpartiet.

Vad kan kommunfullmäktige vänta sig av dig?

De kan vänta sig en föryngring. Jag är 46, det blir en någorlunda föryngring.

Men du kommer inte att driva Sverigedemokraternas politik?

– Nej det kommer jag inte att göra.

Vad är det du vänder dig emot främst med den?

– Det är väl deras omtalade främlingsfientlighet. De skyller problemen på invandring.

Ordföranden för Sverigedemokraterna i Norrbotten, Jeff Ahl, skriver i ett mejl till DN att han vill avvakta det slutgiltiga valresultatet innan han ger några kommentarer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.