Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Palm har överlevt alla strider

Veronica Palm på väg till civilutskottets möte i riksdagshuset i april.
Veronica Palm på väg till civilutskottets möte i riksdagshuset i april. Foto: Scanpix
Kritikerna hoppades att Omar Mustafa-affären skulle knäcka Veronica Palm. Kanske underskattade de motståndaren. 40-åringen från Bandhagen har en sällsynt förmåga att överleva falangstrider.

När S-distriktet i Stockholm i dag samlas till årsmöte har partiet några sällsynt stormiga veckor bakom sig. En inflytelserik grupp socialdemokrater har med interna mejl och utspel i medierna försökt tvinga ordföranden Veronica Palm att avgå.

Av allt att döma misslyckas kuppen. Möjligtvis hade de inte studerat sin motståndare tillräckligt noga. De senaste 20 åren har Veronica Palm haft en osviklig förmåga att – om inte vinna – åtminstone överleva några av de värsta politiska strider som skakat Socialdemokraterna.

På 1990-talet, när SSU påminde mer om ett slagfält än ett ungdomsförbund, var Veronica Palm en central spelare i vänsterfalangen. Den dåvarande ordföranden Niklas Nordström rensade 1997 ut större delen av SSU:s vänsterflank – men bland de tre vänstersossar som lyckades klamra sig kvar i förbundsstyrelsen fanns Veronica Palm.

Tio år senare utmanade hon Nalin Pekgul om ordförandeposten i kvinnoförbundet. Palm förlorade och hos S-kvinnorna hade hon sedan inget mer att hämta. När Veronica Palm pekades ut som en av de hetaste kandidaterna att ta över efter Mona Sahlin fick hon inte stöd av kvinnoförbundet. De ville inte ens se henne i partiledningen.

På andra fronter gick det desto bättre för Veronica Palm. Den gången, i kaoset som uppstod efter Sahlins sorti, ingick Veronica Palm i den allians av distriktsordförande som såg till att Thomas Östros och Mikael Damberg blockerades som partiledare.

I stället lyftes Håkan Juholt fram och en av dem som belönades med en plats i den nya partiledningen var Veronica Palm.

Efter Juholts haveri försvann större delen av hans gäng från politikens finrum – men Veronica Palm blev kvar. Inte nödvändigtvis som vinnare, inte nödvändigtvis stärkt men kvar blev hon. Den gången också.

I eftermiddag får vi veta om Veronica Palm tar sig igenom ännu en politisk strid och väljs om som ordförande i S-distriktet i Stockholm, lite tilltufsad men på fötter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.