Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Palm: Löfven är ren som snö

Veronica Palm, som sitter med i Socialdemokraternas verkställande utskott, berättar om hur de gick till väga när de valde Stefan Löfven.

- Vi resonerade väldigt mycket fram och tillbaka kring vad vi behöver och vad Sverige behöver, vi hade långa resonemang, men exakt hur vi resonerade inne i rummet tänker jag inte berätta, säger Palm i SVT:s morgonsoffa på fredagsmorgonen.

- Vi har haft individuella samtal med varandra för att klämma och känna, allihopa har fått gå ut och in i rummet.

Hon berättar även att Löfven på torsdagen samtalade med partidistriktens alla ordförande som fick ställa frågor.

Palm tror inte att det kommer grävas fram något lik i Löfvens garderob.

- Vi förutsätter att han skulle sagt det när vi frågat honom. Han är ren som snö, det är min bild.

Att Löfven bland annat anses som kärnkraftsvän, vilket står i konflikt med partiets åsikt anser hon inte var något problem.

- Nu är han Socialdemokraternas ordförande, jag känner mig helt trygg med att han kommer föra den S-politik som vi tillsammans kommer fram till.

Palm säger också att hon ser Löfven som en långsiktig lösning.

Den tidigare LO-ordföranden Stig Malm är dock kritisk till hur valprocessen inom VU såg ut.

- Det här är en process som man kan ifrågasätta. VU är ingen valberedning, de har inbillat sig det, säger Malm och kräver framöver en mer öppen valberedning inom partiet:

- Det är inte bra för partiet att ha detta sätt, man dricker kaffe, äter karameller och kommer med förslag. Vi är ett stort parti och det är skämmigt för mig som socialdemokrat att se miljöpartiet, centern och till och med KD ha en öppen diskussion, medan vi ska lösa detta i slutna rum. Men jag köper att det gjordes denna gång eftersom det är ett undantagsfall och partiet är i en besvärlig situation. Och det blev en himla bra lösning med Löfven, säger Malm till SVT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.