Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Palm: Mustafa upprepade misstag

Omar Mustafa tog inte tillräckligt tydligt avstånd från att bjuda in kontroversiella talare. Det var orsaken till att han sparkades från Socialdemokraternas partistyrelse, enligt Veronica Palm, S-ordförande i Stockholms stad. Men Mustafa själv ger en annan version.

I en debattartikel som publicerades på Aftonbladet.se i går skriver Palm att uppgifter om att Omar Mustafa som ordförande i Islamska förbundet medverkat till att bjuda in ”personer med förkastliga åsikter” framkom för ett år sedan när han skulle väljas in i styrelsen för Stockholms arbetarekommun. Efter att ”vi fått intrycket att han insett att det inte fick upprepas valdes han av årsmötet”, skriver Palm.

På S-kongressen nominerades Mustafa av Veronica Palm till att ingå i partistyrelsen som suppleant. Orsaken var enligt uppgift att fler personer med invandrarbakgrund behövdes.

Men när tidningen Expo efter beslutet avslöjade att Mustafa så sent som i påskas bjöd in kontroversiella talare till Muslimska familjedagarna var det enligt Veronica Palm nya uppgifter för henne – trots att hon själv deltog i arrangemanget. Enligt hennes pressekreterare var hon dock inte närvarande på den kontroversiella föreläsningen.

Men läste hon inte programbladet om vilka evenemang som ägde rum?

– Om man är politiker på den nivån deltar man på väldigt många arrangemang. Jag har full förståelse för att man inte går igenom varenda programpunkt på ett program och ska veta vilka de här personerna är, säger Olle Burell, kommunsekreterare i Stockholms arbetarekommun, som också skrivit under debattartikeln.

Efter att uppgifterna om den kontroversiella föreläsningen publicerats fick Omar Mustafa en chans att förklara sig. I ett öppet brev skrev han att man ”bör” – inte ska – undvika att bjuda in personer med antisemitiska eller homofoba åsikter.

– Han kunde inte till hundra procent ta avstånd, förklarar Olle Burell.

”Denna förtroendekris ledde till slut fram till en punkt då Omars trovärdighet var så ifrågasatt att det skadade honom, men också vårt parti, på ett allvarligt sätt”, skriver Veronica Palm.

Men Omar Mustafa ger i sitt avskedsbrev en helt annan version. Han skriver att orsaken till att han sparkats är att partiledningen menar ”att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället”.

– Det är en missuppfattning från hans sida, säger Olle Burell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.