Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Palm oroas av främlingsfientlighet

Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Veronica Palm, ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott, säger sig ha sett ”en flod av rasism och främlingsfientlighet” i samband med Omar Mustafas avgång ur partistyrelsen. ”Jag har upplevt en vecka som har varit alldeles fruktansvärd”, säger hon till DN.

Palm är en av sju ordinarie ledamöter i verkställande utskottet, Socialdemokraternas högsta ledning. Hon har en nyckelroll i affären kring Omar Mustafa. I egenskap av S-ordförande i Stockholms stad nominerade hon överraskande Omar Mustafa till en plats i partistyrelsen istället för ex-ministern Ylva Johansson på S-kongressen i Göteborg. 

I en intervju med DN efter tisdagens möte i riksdagens civilutskott, där hon är ordförande, säger hon sig ha sett rasism under den senaste veckan. En vecka som i lördags slutade med att Palm själv meddelade Omar Mustafa att han var tvungen att lämna sin partistyrelseplats efter en rekordkort tid på sex dagar.

Läs mer: Omar Mustafa lämnar alla S-uppdrag

– Jag har upplevt en vecka som har varit alldeles fruktansvärd, en flod av rasism och främlingsfientlighet som jag inte hade kunnat ana. Det vi behöver göra nu i vårt parti är att fortsätta arbeta med vårt antirasistiska arbete, vårt öppenhetsarbete och mångfaldsarbete, säger Veronica Palm.

Men var har du sett rasismen någonstans?

– Men det måste ju du också ha sett!

Men det har ju varit socialdemokrater som har kritiserat Omar Mustafa. Har de varit främlingsfientliga?

– Nej, vet du vad jag sa? Jag sa att jag har upplevt en flod av rasism och främlingsfientlighet under den här veckan, både i min mejlbox, sociala medier, i den heta debatten där folk har gått långt över gränsen för vad som är möjligt i ett anständigt samhälle. Det har varit en av de viktiga lärdomarna efter debatten.

I en DN Debatt-artikel på tisdagen kritiserar Peter Weiderud, ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen), sin egen partiledning för att ”ha mätt med olika mått” när beslutet om Mustafas avgång fattades. Veronica Palm förnekar att hon använt en annan måttstock.

– När det gäller Omar Mustafa så valde jag att be honom lämna partistyrelsen och det gjorde jag inte för att jag såg den här floden av rasism, utan det gjorde jag av skäl som jag inte har möjlighet att diskutera med er. Den sammantagna bilden, inte för några dubbla måttstockar, utan den sammantagna bilden.

Läs mer: ”Omar Mustafa bedöms med annan måttstock än vi andra”

Några timmar före Mustafas avgång sade S-ledaren Stefan Löfven att man inte samtidigt kan sitta som ordförande i Islamska förbundet och Socialdemokraternas partistyrelse.

Föll han för främlingsfientlighet genom att säga så?

– Nej, det gjorde han inte, svarar Veronica Palm.

Men vad menar du då?

– Jag fattade mitt beslut.

Palm vill inte heller svara på vad hon tycker om partikamrater som partistyrelseledamoten Vivianne Macdisi som i fredags skrev en debattartikel där hon – ett dygn före partiledaren Stefan Löfven – pekade ut Omar Mustafas ordförandeskap i Islamska förbundet som oförenligt med uppdraget att att sitta i Socialdemokraternas partistyrelse.

– Jag vill inte recensera partikamrater, men däremot så vill jag aktivt delta i att påverka både det här partiet och det här samhället i en riktning där vi starkt värderar varje människas rätt, säger Veronica Palm innan en medarbetare stänger dörren till hennes tjänsterum i civilutskottets riksdagskorridor.

I måndags kväll demonstrerade ett hundratal personer mot behandlingen av Omar Mustafa utanför Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm. Det är mycket sällsynt att socialdemokrater demonstrerar mot sitt eget parti. Händelsen visar allvaret i den situation som Omar Mustafa-affären försatt Socialdemokraterna i.

Enligt Peter Weiderud röstar 75 procent av muslimerna i Sverige på Socialdemokraterna. S kan därmed förlora väljarstöd på den uppkomna situationen.

Det kan också skada bilden av partiet hos andra väljare. Det har bara gått drygt ett år sedan kaoset under den förre partiledaren Håkan Juholt. Det sista Stefan Löfven önskar sig är en kris som påminner väljarna om det som hände då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.