Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Parti för landsbygden vinnare i valet

Foto: Christine Olsson/TT

Missnöje med både Centerpartiet och Sverigedemokraterna gav Landsbygdspartiet en skjuts i kommunvalet. Partiet nästan fördubblade sitt väljarstöd och blir nu vågmästare i flera kommuner.

Med löften om bättre skola, äldrevård och mer närodlade livsmedel gick Landsbygdspartiet framåt i kommunvalet. 

– Väljarna är genuint trötta på att så många beslut fattas med storstadsperspektiv och på landsbygdens bekostnad, säger partiledaren Erika Sörengård.

Nästa mandatperiod finns partiet representerat i tolv kommuner. I Härjedalen, Kinda, Nora, Svenljunga, Uppvidinge, Valdemarsvik och Vansbro fick det två mandat eller fler och har nu en vågmästarroll när ny majoritet ska förhandlas fram. 

Totalt ökade partiet sina mandat från 15 till 25 och efter den slutgiltiga rösträkningen kan det bli ytterligare ett par.

– Vi ligger väldigt nära att komma in i två kommuner till, där fattas bara några röster, säger Erika Sörengård.

Vilka frågor driver ni?

– Självförsörjningen av livsmedel måste öka. Folk måste få bestämma över sin närmiljö, säger Erika Sörengård, som är trädgårdsmästare till yrket.

Landsbygdspartiet vill att Sverige lämnar EU och betecknar sig som oberoende gentemot de traditionella blocken. Det ställde upp i 35 kommuner, fem regioner och även i riksdagsvalet. Erika Sörengård bedömer att väljarna kommer från flera partier, men tror att en hel del tidigare röstat på Centerpartiet.

– Många tycker att Centern har fått för mycket storstadsfokus, säger hon.

Starkaste fästet är Svenljunga i Västra Götaland där Landsbygdspartiet behåller sina fem mandat. I Vansbro ställde det upp för första gången och vann tre mandat i kommunvalet.

– Här är det snudd på katastrofläge i äldrevården, säger John Säljgård, partiets talesperson i Vansbro.

Han och ytterligare några medlemmar i Vansbro var tidigare aktiva i Sverigedemokraterna.

– Våra värderingar gick inte ihop. Tidigare var SD landsbygdens parti, men i takt med att de har vuxit upplever jag att de inriktat sig mer och mer mot stadsregionerna. 

Fokuserar SD för mycket på flyktingfrågan?

– Ja, till viss del gör de det. 

I Vansbro, liksom i ytterligare 6-7 kommuner, har Landsbygdspartiet fått en vågmästarroll.

– Vår ambition är att vara med och bestämma. Vi har redan blivit uppvaktade av flera partier, säger John Säljgård.

Här tog Landsbygdspartiet mandat

Askersund 1, Härjedalen 3, Kinda 2, Lindesberg 1, Luleå 1, Malung-Sälen 1, Nora 3, Svenljunga 5, Söderköping 1, Uppvidinge 2, Valdemarsvik 2, Vansbro 3.

Källa: Valmyndigheten, preliminära valresultat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.