Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Partier tigger på nätet inför valet

Kanske bli månadsgivare? Eller fylla på en lada? Eller bidra till en kampfond? Partierna har gett sig ut på tiggarstråt på nätet inför extravalet i mars.

Två val på kort tid gräver djupa hål i partiernas kassor. Nu är de ute på nätet inför extravalet den 22 mars för att ragga pengar via sms-, kort-, eller bank- och postgirobetalningar. Flera av dem erbjuder också eventuella hugade att bli permanenta månadsgivare med autogiro.

Vänsterpartiet (V) klargör på sin sajt att det är ett ”fattigt parti” som ”behöver din insats”. Men en kampanj på Instagram inför extravalet har givit klirr i kassan:

– Vi har fått in 80.000 kronor de första dagarna, säger Åsa Mattsson, pressansvarig hos partiet.

Socialdemokraterna (S) har i mejl till sina medlemmar pekat på att Kampfonden, partiets insamlingsorgan sedan 1976, väntar på allmosor och har även påmint om fondens existens via Twitter och Facebook.

Kristdemokraternas (KD) partiledare Göran Hägglund är känd för sin humor. Och partiets sajt har glimten i ögat: ”Våra lador är tomma” – en pik till finansminister Magdalena Andersson (S), intill en smiley med ena ögat slutet.

– Vi ville göra det lite lättsammare — det är ju en blinkning till den debatt som har varit, säger Mia Widell, partiets kommunikationschef.

Moderaternas sajt har rubriken ”Ge en gåva” och texten ”Ditt bidrag är mycket viktigt för vårt arbete med att göra ett bra Sverige ännu bättre.”

Folkpartiets (FP) slogan är: ”Ditt bidrag gör skillnad! Liberalismen är viktigare än någonsin. Ditt stöd behövs.”

Miljöpartiet (MP) skriver: ”Ge en gåva” och klargör att partiets budget i valet i år var ”inte ens hälften så stor som Sverigedemokraternas och bara en tredjedel av Moderaternas.”

Partierna påpekar noga att de nu för tiden enligt lag måste redovisa bidrag och givare manas att på olika sätt klargöra vilka de är. Sverigedemokraterna (SD) skriver: ”Bidrag som inte kan redovisas tillfaller allmänna arvsfonden. Vi kommer självklart att hantera dina uppgifter med största sekretess.”

Centerpartiet (C) är de enda som inte raggar på nätet:

– Vi kommer inte att samla in pengar, utan har god ekonomi och bedömer att extravalet inte påverkar det, säger pressekreterare Emma Fahlstedt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.