Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Partierna gick framåt i sina starkaste kommunfästen

Carina Wutzler (M) är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, där Moderaterna fick 50,5 procent i kommunvalet.
Carina Wutzler (M) är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, där Moderaterna fick 50,5 procent i kommunvalet. Foto: Björn Lindgren/TT

Stora blev ännu större. I sina starkaste fästen i kommunerna gick partierna framåt jämfört med förra valet.

– Man blir ödmjuk, säger kommunalrådet Mathias Lindkvist (S) om 63,5 procent av rösterna i Munkfors.

Med nästan två tredjedelar av rösterna är Socialdemokraterna i Munkfors en av valets största vinnare. Inget parti får ett lika högt väljarstöd någon annanstans i kommunvalet.

– Vi har jobbat hårt med vård och omsorg, skola, näringsliv och föreningsliv. Jag tror att väljarna har sett det, säger Mathias Lindkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Socialdemokraterna i Munkfors var i topp redan förra året med 57,5 procent. Nu ryckte partiet fram ytterligare sex procentenheter enligt det preliminära valresultatet.

– Jag känner stor ödmjukhet över att ha fått ett sådant förtroende. Någon räknade ut att vi inte varit så här stora sedan början av 1980-talet. 

Han tänker leda Munkfors även nästa mandatperiod och siktar på att få både en bank och ett hotell att etablera sig i kommunen.

– Inget av det finns i dag och det är viktigt för att näringslivet och besöksnäringen ska utvecklas, säger Mathias Lindkvist.

I Vellinge stärkte Moderaterna sin redan starka ställning och fick 50,5 procent i kommunvalet, en ökning med 2,4 procentenheter. Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) ser det som ett gott betyg åt den lokala M-politiken att bara knappt 40 procent av Vellingeborna röstade på Moderaterna i riksdagsvalet.

– Här finns bland annat ett visst missnöje med vår nationella asyl- och integrationspolitiken, som man inte anser har varit tillräckligt tydlig.

Vellinge kommun har infört integrationsplikt, vilket innebär att alla vuxna nyanlända ska läsa svenska för invandrare (SFI) och samhällsorientering. De måste också delta i etableringsinsatser.

– Trygghetsfrågor, låg skatt och bra skolor är annat som jag vet att väljarna uppskattar. 

Finns det någon fara i att ha egen majoritet?

– Man måste vara lyhörd och bjuda in alla partier till samtal, inte bara köra på själv. Och så är det naturligtvis viktigt att lyssna på invånarna. De hade nog inte röstat på oss om de tyckt att vi lutat oss tillbaka och blivit självgoda, säger Carina Wutzler.

Integration har även haft stor betydelse för att Liberalerna avancerar nästan tio procentenheter och nu får 34,3 procent av rösterna i Landskrona. 

Centerpartiet har sitt starkaste fäste i Nordmaling, där det bildar majoritet med de övriga allianspartierna. Där gjorde partiet sitt stora språng i valet för fyra år sedan – från 19 till 36 procent. Kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C) trodde att det skulle bli svårt att bräcka den noteringen men nu blev det i stället 42,5 procent.

Läs mer: Oberoende Realister fick 36,9 procent av rösterna i Hagfors 

– När man styr kan man tappa några procentenheter bara för att man tvingas ta en del obekväma beslut. Därför är det otroligt glädjande att vi ökar igen, säger Madeleine Jakobsson.

Med något undantag tappar Miljöpartiet mark i alla kommuner där de har mandat i fullmäktige. Störst är partiet i Jokkmokk där röstsiffrorna blev 13,7 procent, nästan exakt detsamma som för fyra år sedan.

Henrik Blind (MP), ledamot i kommunstyrelsen, tror att partiets kritik mot de omtvistade planerna att starta gruvbrytning i Kallak är en förklaring till valresultatet.

– Vi har också drivit miljöfrågor ur ett vardagsnära perspektiv, till exempel att det ska vara giftfria miljöer där barn rör sig, säger han.

Miljöpartiet har under den gångna mandatperioden tillhört oppositionen i Jokkmokk, men tidigare också ingått i den styrande majoriteten. 

– Jag tycker att vi nått ut till väljarna i båda rollerna. Vi har varit en tydlig röst för naturvärdena, säger Henrik Blind. 

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gick framåt i en rad kommuner. Vänstern nådde sin toppnotering i Sorsele och är med 36,5 procent bara ett par procentenheter från att vara största parti i kommunen.

Sverigedemokraterna gick inte lika bra i kommunvalet som i riksdagsvalet, men har ändå nått mycket höga siffror i många kommuner, inte minst i Skåne. Högst är noteringen i Hörby – 35,5 procent enligt det preliminära valresultatet.

Kristdemokraterna tappade ett mandat i Markaryd, men kommunen är med 39,5 procent ändå det främsta KD-fästet i landet. 

– Vi har haft en period med stora påfrestningar till följd av många nyanlända. Det har funnits en förväntan om att vi skulle hantera det på ett bättre sätt, men det är svårt när man får den nationella politiken nedtryckt i det kommunala knät, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson (KD).

Kartan bygger på partiernas röster, inte färdiga förhandlingar om makten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.