Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Partierna säger nej till bjudregler

Riksdagspartierna vill inte ha gemensamma regler för bjudresor och andra förmåner. ”Jag är förvånad över deras inställning”, säger Claes Sandgren, ordförande för Institutet mot mutor, till TT.

Den senaste tidens turer med bjudresor för Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten och tennisbiljetter till Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har fått experter att efterlysa ett gemensamt regelverk om vad som ska gälla i samband med förmåner till riksdagsledamöter.

Under onsdagen diskuterade riksdagens gruppledare frågan vid ett informellt möte, skriver Svenska Dagbladet.

En rundringning som tidningen gjort till gruppledarna visar att partierna inte är intresserade av ett sådant regelverk.

– Jag skulle vara för ett tydligare regelverk om det skulle lösa problematiken så att det blev klockrent när man skulle resa och inte. Det kommer aldrig ett regelverk kunna göra, säger Sven-Erik Österberg, Socialdemokraternas gruppledare, till Svenska Dagbladet.

Bara hans kollega i Vänsterpartiet, Hans Linde, är öppen för att det kanske behövs en gemensam policy.

– Gemensamma riktlinjer blir aldrig uttömmande och helt exakta, men de kan göra att man kommer en bra bit på vägen. Hade man haft sådana riktlinjer hade mycket av den diskussionen som nu varit kunnat undvikas, säger Claes Sandgren till TT.

Också Moderaterna är tveksamma till gemensamma regler för bjudresor och andra förmåner, uppger partiets gruppledare Anna Kinberg Batra för Sveriges Radio Ekot.

En åsikt som verkar delas av statsminister Fredrik Reinfeldt:

– Jag är inte alltid säker på att det går att skriva det perfekta pappret som förutser varje situation. I andra ändan riskerar vi att gränserna sätts så skarpt att vi stänger ner kontakter och möjligheter att lära och förstå vår omvärld, säger han till Ekot.

Vänsterpartiet vill se en förstärkning av regelverket kring gåvor och resor. Även Folkpartiet kan tänka sig att se över reglerna.

– Det är en självklarhet att regelverket kring gåvor, resor och annat som kan påverka våra folkvalda måste förstärkas. Det är en viktig fråga, inte bara i respekt för demokratin utan också för att tydliggöra för alla vilka regler som gäller, säger Vänsterpartiets vice gruppledare Ulla Andersson.

– Reinfeldt pratar om sunt förnuft. Men med tanke på de senaste dagarnas avslöjanden och debatt så blir det uppenbart att det inte räcker, säger hon.

– Folkpartiet utesluter inte en översyn. Vi vill titta på hur det ser ut i andra parlament, få en mer samlad bild om detta verkligen är ett problem och slutligen lyssna på de myndighetsföreträdare som nu har synpunkter på detta, säger Folkpartiets gruppledare Johan Pehrson.

Turerna kring Arkelsten och Sahlin

* I förra veckan blev det känt att Moderaternas partisekretare Sofia Arkelsten blivit bjuden på tre resor under sina år som riksdagsledamot. Resorna betalades av RFSU, Shell och Forum för energi och tillväxt. Hon har även under några dagar fått låna en BMW Hydrogen 7 utan att någon kostnad.

* I veckan blev det känt att Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin låtit sig bjudas på fem gratiskvällar tillsammans med en gäst i Kungliga Tennishallen under Stockholm Open. Biljetterna var värda totalt runt 7 500 kronor.

* Överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption har tittat på händelserna, men i båda fallen bedömt att det inte fanns skäl att inleda förundersökning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.