Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 08:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/partiernas-krav-pa-bjorn-soder-avga-som-talman/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Partiernas krav på Björn Söder: Avgå som talman

Flera partier kräver att Björn Söder avgår.
Flera partier kräver att Björn Söder avgår. Other: Henrik Montgomery/TT

SD:s Björn Söders uttalanden om samer och judar möts av stenhård kritik. Nu kräver flera partier att han avgår som vice talman. "Mycket skrämmande", kommenterar statsminister Stefan Löfven Björn Söders uttalanden.

I en intervju med DN som publicerades på söndagen sade Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder att judar och samer inte är att betrakta som svenska om de inte assimileras.

Uttalandet har fått en rad partier och organisationer att reagera.

Statsminister Stefan Löfven sade på måndagen att det Björn Söder uttalat är ”mycket, mycket skrämmande”.

– För mig är det oerhört tveksamt att en person som ska företräda hela Sverige kan ge uttryck för detta, det är förskräckligt att höra, säger Löfven till TT.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Tomas Eneroth är tydligare ändå och uppmanar Björn Söder att avgå.

–Jag är väl medveten om att det inte finns några konstitutionella befogenheter som misstroendevotum för att få honom att avgå, men det är viktigt att representanter för andra partier ger en signal om vad som är rimligt, säger han.

Tomas Eneroth tycker att det är anmärkningsvärt att en vice talman uttalar sig på det sätt som Söder har gjort.

–SD har fått uppdraget i kraft av sin storlek. Men det innebär inte att Björn Söder bör uttala sig på ett sätt som exkluderar hela grupper i vårt land.

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kräver att Söder avgår.

”Vänsterpartiet saknar helt förtroende för Björn Söder. Hans rasistiska uttalanden skämmer ut riksdagen och Sverige. Dags att avgå som talman”, skriver Sjöstedt på Twitter och menar att uttalandena om samer och judar luktar 1930-tal.

 

Miljöpartiet anser att Söder är olämplig som vice talman.

–Det är extrema uttalanden som utesluter delar av befolkningen. Det är oroväckande och obehagligt, säger Maria Ferm, MP:s gruppledare i riksdagen, till Aftonbladet.

Folkpartisten Roger Haddad kritiserade Söder i en debatt om integration – när Björn Söder satt som talman – på måndagen. Söder påpekade då att han som sittande talman inte har rätt att kommentera inlägget, skriver TT.

Även vänsterpartisten Rossana Dinamarca markerade genom att vägra säga ”herr talman”, vilket är brukligt. När Söder då påpekade att man ska säga herr talman, svarade Dinamarca:

– Du är inte min talman.

Även Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, riktar hård kritik mot vice talmannen.

–Jag är jude och född i Sverige. Jag är svensk lika mycket som Björn Söder, säger han enligt TT.

Formellt finns det inga möjligheter att avsätta Björn Söder som vice talman.

–Nej, det går inte för en talman, då lär det inte gå för en vice talman heller. Det finns inga reglar för det i regeringsformen eller riksdagsordningen, säger kammarsekreterare Anders Norin.

Däremot är det skillnad på talmannens respektive vice talmannens politiska roller. Talmannen ska vara neutral medan vice talmannen kan delta i det politiska livet.

– Vice talmän medverkar i utskottsarbetet och röstar i kammaren. Det gör inte talmannen, som har en ersättare.

Så det är okej för vice talmän att uttala sig politiskt?

–Det finns inga formella hinder mot det, säger Anders Norin.

DN söker Björn Söder för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.