Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Partiernas lik i motionsgarderoben

Förbjud burfåglar, avskaffa jantelagen, sluta diskriminera dansband och inför butler i tunnelbanan. Alla partier har lik i motionsgarderoben. DN har sammanställt oväntade och uppmärksammade politiska förslag att minnas under valtider.

DN skrev tidigare i veckan om att Tomelilla kommun tvingas utreda möjligheten att inrätta ett ”hångelrum”. Förslaget kommer från Sven-Erik Eriksson, en politisk vilde som lottades in i kommunfullmäktige på en tom SD-plats. Förutom ett hångelrum gick motionen ut på att ge lönetillägg åt deltagare i hånglandet. Motionen avslogs utan beredning, men nu har förvaltningsdomstolen beslutat att förslaget måste utredas.

I veckan har också en debattartikel från två Fi-politiker uppmärksammats. Den ena, Kajsa Markström, kandiderar till riksdagen och skriver tillsammans med Saašha Metsärantala att det satsas för mycket resurser på framställning av guld. Pengarna borde i stället läggas på välfärd som vård.

När ett nytt utspel får spinn är det lätt att glömma att alla partier under åren kommit med mer eller mindre sansade förslag. DN har därför gjort en sammanställning av politiska idéer och tankar av det mer udda slaget.

Socialdemokraterna i Stockholm valspurtade i augusti 2010 med ett förslag som skulle ge stockholmarna mer ”tid att älska och skratta”. Det som fastnade i folks medvetanden var en formulering i DN-debattartikeln undertecknad Carin Jämtin och Ilija Batljan om ”butlerliknande” tjänster.

Hånet lät inte vänta på sig. Moderata ungdomsförbundet gjorde en parodifilm där de klädde ut sig till butlers och intog tunnelbanan.

Förslaget fick visserligen stor spridning, men de flesta var negativa till det, enligt en opinionsmätning Expressen lät göra.

Samma år, 2010, fick fyra moderata riksdagsledamöter en idé – de ville avskaffa jantelagen. De lät heller inte det hela stanna på idéstadiet, utan skrev en motion om saken.

Jantelagen formulerades av den danskfödde författaren Aksel Sandemose 1933 och är ett slags oskriven lag som säger att ingen ska tro att han eller hon är bättre än någon annan. Men uppdiktad eller inte – jantelagen skulle bort, motionerade de fyra moderaterna med Finn Bengtsson i spetsen. Motionen avslogs.

Ett annat förslag från Moderaterna var justitieminister Beatrice Asks om att skicka färgglada kuvert hem till misstänkta sexköpare.

Tanken var att män som köper sex skulle få skämmas öppet och ledde bland annat till att Thomas Bodström, S, krävde att ministern tog tillbaka sitt uttalande eller avgick. Ask försvarade sig med att hon uttryckt sig retoriskt.

Centerpartiet har under årens lopp stått för flera kontroversiella förslag. Den framlidne centerpartistiske riksdagsledamoten Torsten Bengtson, som satt i riksdagen från 1950 till 1982, skrev in sig i motionshistorien när han krävde att burfåglarna skulle släppas lösa.
Han förlöjligades och fick öknamnet ”Pippi-Bengtson”. Enligt DN:s tidigare politiska kommentator Maria Crofts blev Bengtson häcklad för motionen under resten av sin politiska karriär, som dessutom avstannade.

Stefan Hanna, Centerns kommunalråd i Uppsala, drog 2011 till med att överviktiga borde betala extra skatt. Starka reaktioner och en JO-anmälan fick kort därefter Stefan Hanna att be om ursäkt.

Gunnel Wallin satt i riksdagen för Centerpartiet under början av 2000-talet och gjorde sig känd för sitt stora intresse för new age. Bland annat fick hon enligt boken ”52 festliga riksdagsledamöter” vaktmästeriet i riksdagshuset att byta ut vattenledningar, eftersom hon hävdade att vattnet var felbalanserat.

Hon bjöd också in en schaman till riksdagen som bekräftade att det var något galet mellan polerna plus, minus och jord. Utöver detta lade hon flera motioner på temat. Bland annat en om att tillåta personer som ägnar sig åt alternativmedicin att behandla barn under åtta år.

Från vänsterpartistiskt håll fick vi nyligen en idé om att ge spädbarn rösträtt. Upphovsman är Mattias Hamberg, kommunpolitiker i Örnsköldsvik.

Även Miljöpartiet har haft frågan på bordet, exempelvis efter en motion från Grön ungdom 2012, som dock avslogs på kongressen. På tal om Vänsterpartiet finns ett youtubeklipp från en utfrågning i riksdagen 2008 där dåvarande riksdagsledamoten Peter Pedersen föreslår... ja, det är lite oklart vad han egentligen vill ha sagt, men i efterhand har han kritiserats för att försöka få till någon form av evighetsmaskin.

Miljöpartiet är förutom rösträtt för unga intresserade av konspirationsteorin om chemtrails. Riksdagsledamoten Jan Lindholm är så pass fascinerad av frågan att han såg till att riksdagens utredningstjänst kollade upp den. Han valde dock att inte gå vidare med slutsatserna. Även andra miljöpartister har uttalat sig om chemtrails och i DN:s politiska webbtvprogram Viktors val ställdes språkröret Gustav Fridolin till svars.

Sverigedemokraternas Margareta Larsson rörde nyligen upp känslor då hon under en riksdagsdebatt uttryckte önskemål om att fängsla en konstnär som gjort ett verk med en vagina på en skolvägg. SD har tidigare lagt motioner som går ut på att sänka momsen för ”missgynnade” dansband, bevara svenska ortnamn i fjällvärlden och att nya svenska medborgare ska svära trohet till kungen.

Samtliga avslogs.

Till Folkpartiets landsmöte i höstas inkom en del mer oväntade motioner. Ett exempel är nio folkpartister som krävde att FP:s nationella evenemang inte krockar med Melodifestivalen och Eurovision.

Ett annat är en motionär från Skärholmen som slog ett slag för att färgerna på trafikljusen ska bytas ut. Anledningen? ”Åtta procent av alla män och 1 procent av alla kvinnor kan endast med svårighet, eller inte alls, se skillnaden mellan rött och grönt.”

Kristdemokraternas tidigare ledare Alf Svensson fick i vilket fall både höger och vänster att se rött när han 2002 gjorde ett utspel om att de ökade sjukskrivningarna i Sverige berodde på ökat fusk och krävde hårdare regler.

– Den svenske politiker eller den svenske iakttagare som tror att vi är så sällsamt mycket sjukare från 1998 till 2002 bör då komma med en medicinsk förklaring, och den medicinska förklaring tror jag ingen kan komma med och då är det lika bra att vara rak, försvarade sig Svensson med.

Kristdemokraterna har också genom sin riksdagsledamot Tuve Skånberg försvarat kreationismen, uppfattningen att Gud har skapat världen. I en motion från 1992 ber han riksdagen ta till åtgärder för att ”motarbeta diskrimineringen av kreationismen i massmedia, läromedel, samt vid tillsättande av doktorandtjänster”.

Det händer också att partier går ihop och med gemensamma krafter föreslår viktiga saker. Till exempel i en motion från 1997, där sex partier vill befästa nationaldagen med ett mäktigt monument. Gustav Vasa, munken Ansgar och kristnandet av Sverige skulle finnas med i konstverket. Liksom asagudarna, Birger Jarl, Engelbrekt och Nils Dacke.

– Det var en nynationalistisk motion. Vi ville ha något som landet kunde enas kring, sade Pär-Axel Sahlberg, S, till Sydsvenskan som intervjuade honom om motionen som aldrig blev verklighet, 2005.

Tycker du att något sällsynt konstigt eller ovanligt roligt förslag saknas i sammanställningen? Bidra i kommentarsfältet!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.