Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Partiet står starkt i krisen

Sverigedemokraterna får rekordsiffror – skandalerna till trots. Samtidigt minskar Vänsterpartiet kraftigt och KD och C balanserar vidare omkring riksdagsspärren. Det visar DN/Ipsos novembermätning.
 

Den största dramatiken i väljaropinionen är det som inte hände. Filmerna där ledande företrädare för SD använder rasistiska uttryck, kallar en ung kvinna för hora och beväpnar sig med järnrör har hittills inte påverkat partiets opinionssiffror, trots all uppmärksamhet i medierna. Partiet får nya väljare, främst från FP och M och når en ny toppnotering på 8,8 procent – även om ökningen sedan oktober ligger inom felmarginalen.

– Jag tror att deras sympatisörer upplever att partiledaren Jimmie Åkesson har hanterat krisen bra. SD är dessutom ett antietablissemangsparti, och medierna upplevs som en del av etablissemanget. När tidningarna skriver kritiskt så sluter sympatisörerna upp ändå starkare kring partiet, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

SD-ledaren har deklarerat nolltolerans med rasism, extremism och privata utsvävningar.

– Det har gjort att partiet uppfattas som mer rumsrent. Skandalen innebär ett avbrott i det arbetet, men inget totalt bakslag, säger Johanna Laurin Gulled.
Professorn i statsvetenskap Peter Esaiasson hade trott att partiet skulle förlora sympatier efter skandalen men hade fel.

– De som sympatiserar med SD bryr sig uppenbarligen inte om det här. Men jag tror att de som skulle kunna tänka sig att rösta på SD men ännu inte tagit steget, har tappat lusten, säger Peter Esaiasson.

Annika Hamrud är författare och har varit med och skrivit en bok, ”Svensk, svenskare...” om Sverigedemokraterna. Hon tror detsamma.

– Problemet för Jimmie Åkesson är inte att behålla de väljare som han har lyckats få utan att vinna nya. Sverigedemokraternas nolltoleranslinje syftar ju till att SD ska växa. Men skandalerna grusar möjligheterna att bli riktigt stora. Ska SD nå över 15 procent så tolereras inte den här typen av beteende, säger hon.

I DN/Ipsos mätning minskar Vänsterpartiet kraftigt. Förhoppningarna om att Jonas Sjöstedt skulle dra partiet åter mot de höjder där det var under Gudrun Schyman har grusats. Likaså föll Vänsterpartiets förhoppning om att debatten om vinster i välfärden skulle ge nya sympatisörer. Nu är det framför allt kvinnor och personer över 60 år som blivit osäkra och lämnat V.

DN/Ipsos novembermätning

S: 34,4 (-0,4)

V: 4,5 (-1,8)

MP: 8,3 (+1,1)

SD: 8,8 (+0,3)

C: 4,4 (+0,2)

FP: 5,3 (+/-0)

KD: 3,2 (-0,6)

M: 29,7 (+0,3)

Övriga: 1,4 (+ 0,9)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.