Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Partiledardebatt en chans för Juholt att återta initiativ

Socialdemokraternas Håkan Juholt har på onsdagen chansen att vända försvar till anfall. Det är dags för årets första partiledardebatt i riksdagen.

Håkan Juholt har under sina snart tio månader som parti- och oppositionsledare ofta uppmärksammats på annat sätt än vad han önskat. Vid onsdagens partiledardebatt i riksdagen har han chans att flytta fokus dit han själv vill.

Juholt har tidigare sagt att han ska presentera nya politiska förslag för att ta Socialdemokraterna ur krisen i debatten i dag.

Ekonomi, sysselsättning och inkomstskillnader är några sannolika ämnen för dagens debatt. Sedan Juholt senast mötte Fredrik Reinfeldt i direkt debatt har en ny forskningsrapport publicerats, där det framgår att inkomstskillnaderna i Sverige fortsätter att öka och att den relativa fattigdomen också ökat under de senaste tio åren.

Där har Håkan Juholt möjlighet att plocka poäng på regeringen och Reinfeldt, liksom i frågan om privatisering av välfärden, med uppmärksammade fall av vanvård av äldre i färskt minne.

I vilket fall som helst tycker säkert Juholt att dagens partiledardebatt kommer vid en tidpunkt där han vill flytta fokus från sin egen person. Så sent som i veckan väckte han oönskade reaktioner med sitt uttalande om att regeringen drivit igenom en ny försvarspolitik med stöd av Sverigedemokratern. SD satt inte i riksdagen när de senaste stora besluten om försvaret togs. Juholt förklarade att han självklart visste om det, men att han uttryckt sig ”medvetet drastiskt”.

Vid nyår sågades Juholt av den ledande socialdemokraten och tidigare ministern Ylva Johansson, som i sin blogg skrev ”vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan”. 

I Aftonbladet/United Minds väljarundersökning som publicerades i måndags uppmättes stödet för Socialdemokraterna till bara 23,6 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.