Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Partiledardebatten slutade med storbråk

Partiledardebatten i TV4 slutade med ett storbråk. S-ledaren Stefan Löfven vägrade ta emot en bunt papper av Annie Lööf (C) - och föste undan henne. ”Det var inte så statsmannamässigt av Stefan Löfven”, säger Annie Lööf.

Efter flera heta ordväxlingar om jobben, skolan och klassklyftorna var debatten på väg att ta slut. Men då kom debatten om kärnkraften. Centerledaren Annie Lööf gjorde en kupp och gick fram till Stefan Löfven med en rapport om Sveriges framtida energibehov.

Det gillade inte Stefan Löfven. Han avfärdade tilltaget som käbbel och vägrade ta emot pappersluntan. När Annie Lööf insisterade tog Stefan Löfven tag i hennes arm och föste bort henne.

Efter debatten fortsatte storbråket utanför studion. Annie Lööf var mycket upprörd när hon träffade journalister.

– Han har ju efterfrågat prognoser om energibehovet de kommande åren. Nu vägrade han ta emot den och gav mig en knuff.

Centerledaren återkom flera gånger till händelsen.

– Han gav mig en knuff och det är inte statsmannamässigt. Jag tycker att han överreagerade.

Stefan Löfven menade att incidenten inte var en särskilt stor sak.

– Det var inte så farligt. Jag tycker att det var lite ungdomsförbundsfasoner. Jag har läst den där rapporten. Det är inte i den det sitter utan det här sitter i den politiska mognaden, att faktiskt diskutera Sveriges långsiktiga energibehov.

S-ledaren fick stöd av Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

– Den känslan jag fick i studion var att Annie Lööf var väldigt aggressiv, säger hon.

Fredrik Reinfeldt var skoningslös i sin kritik av Löfven i natt.

– Jag tror att vi i kväll såg hur socialdemokratins maktmän beter sig. Det är makt de eftersträvar, det är makt de vill ha. Alla andra ska hjälpa dem att få makt, men de är inte intresserade av att ta hjälp av andra, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.