Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/partiledarna-debatterar-i-nytt-landskap/

Politik

Partiledarna debatterar i nytt landskap

Ulf Kristersson (M). Foto: Hampus Andersson

Lag och ordning var första ämnet när statsminister Stefan Löfven och moderatledaren Ulf Kristersson drabbade samman i SVT:s partiledardebatt.

Rätta artikel

Moderatledaren gick omedelbart till angrepp mot Stefan Löfven (S).

– Det dödliga våldet har fördubblats under Stefan Löfvens fem år vid makten. Det är en dödlig skjutning per vecka. I det läget sparar ni en kvarts miljard på polisen. Det är obegripligt, säger Kristerson.

Stefan Löfven avvisar resonemanget och hänvisar till att pengarna förts över till Kriminalvården, som tagit över uppgifter från polisen.

– Polisen har fått mer resurser. Men frågan är varför ni inte vill satsa på det sociala, förebyggande arbetet, säger Löfven.

– Att stoppa dödsskjutningar och sexualbrotten gör man inte med långsiktiga åtgärder. Det gör man här och nu. Ni pratar mycket men gör nästan ingenting. Ni släpar benen efter er i varje fråga, säger Kristerson.

Stefan Löfven (S). Foto: Hampus Andersson

Stefan Löfven påminde om att det har utbildas dubbelt så många poliser som när Kristersson satt i regeringen. Centerledaren Annie Lööf kritiserade också indirekt Kristersson.

– Vi anslår nu mer pengar än vad som anslogs i M-KD-budgeten, säger Annie Lööf men tycker också att Kristersson och Löfven pratar allt för lite om det grova våldet mot kvinnor, mycket av det i nära relationer.

Hon hävdar att regeringen, C och L därför också sett till att satsa på att vika resurser mot sådan brottslighet och till kvinnojourer i vårbudgeten och januariöverenskommelsen.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor säger att mer måste satsas mor sexualbrott och mot våld i nära relationer, men utvecklingen under den tidigare rödgröna regeringens fyra år avskräcker anser hon och talar om kraftig ökning av sexualbrott.

– Därför är det obegripligt att Annie Lööf kan ge kan ge stöd till Stefan Löfven igen, säger Ebba Busch Thor och nämner en uppmärksammad dom i Högsta domstolen där en våldtäktsdöms slapp utvisning på grund av anknytning.

Liberalernas partiledare Jan Björklund tycker för sin del att Alliansregeringen inte var mycket bättre än de rödgröna när det gäller kriminalpolitiken.

– Jag står lite mittemellan här och hävdar att det är bådas fel, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Han hävdar att de andra inte vågar prata om att den grova brottsligheten till stor del är importerad och att fler brottslingar måste utvisas.

Det andra ämnet i partiledardebatten är jobb och välfärd, där språkröret Isabella Lövin (MP) och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt drabbar samman om anställningstryggheten och utredningen om fler undantag i turordningsreglerna.

– Jag begriper inte att MP gått med på att göra arbetslivet otryggare, säger Sjöstedt.

Lövin svarade med att det hade varit ännu värre om Ulf Kristersson hade fått bilda regering.

– Du tycker om att stå vid sidan och tala om hur det ska vara, men du är inte beredd att gå in och ta ansvar. Att stå med vackra ord hjälper inte de anställda eller fattiga, säger Lövin.

Jonas Sjöstedt upprepade hotet att han är beredd att fälla regeringen om det blir försämringar av anställningstryggheten. Såväl moderatledaren som KD-ledaren sade att de i så fall skulle stödja ett sådant misstroendevotum.

Även Jimmie Åkesson är beredd att göra det.

– Men det kommer ju inte att ske, det är bara buller, säger han.

Stefan Löfven angrep Jonas Sjöstedt.

– Tror Sjöstedt att det blir lättare med en moderatledd regering, så ska han ju göra det, säger Löfven.