Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/partisekreteraren-efter-s-motet-behover-samla-ihop-oss/

Politik

Partisekreteraren efter S-mötet: ”Behöver samla ihop oss”

01:51. Här kommenterar partitopparna hur de ska vända opinionskrisen: Vi behöver samla ihop oss och peka ut riktningen framåt.

Socialdemokraterna måste bli bättre på att tala om vad de vill utanför januariavtalet. 

Det säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad efter att S-ledningen på fredagen diskuterat partiets opinionssiffror. 

– Vi behöver samla ihop oss och peka ut riktningen framåt, säger hon. 

Under det nästan sex timmar långa mötet på Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm diskuterade partitopparna hur de ska vända opinionskrisen – att Sverigedemokraterna närmar sig positionen som största parti.

När partisekreteraren Lena Rådström kort mötte pressen på väg ut från mötet konstaterade hon att hela hennes förslag till mellanvalsstrategi hade antagits av en enig partistyrelse, med något undantag som rörde en skrivelse om klimatet. 

– Vi har diskuterat det läge vi befinner oss i. Vi kommer att ta debatten med det högerkonservativa blocket som vill någonting annat med Sverige. Det har varit en socialdemokrati som varit inne i en ny relation, känt sig för lite men nu behöver vi ta debatten och visa att det finns ett januariavtal. Men att det inte är målet, det är medlet för att få igenom mer socialdemokratisk politik, säger hon men betonar att de kommer att leva upp till januariavtalet varje dag, sa hon till journalister på plats utanför. 

S partisekreterare Lena Rådström Baastad. Foto: Roger Turesson

Nu måste partiet ”samla ihop sig” och se framåt. Det innebär, enligt partisekreteraren, att S ska ”ta fajten om välfärden”. 

– Har din unge fått öroninflammation så måste du kunna få kontakt med vårdcentralen. Har du jobbat ett helt liv måste du ha en pension du kan leva på. I varje kommande förhandling måste vi prioritera välfärden framåt. Varför är alltid någon som säger att något annat är viktigare? Varför är det viktigare att företagen ska få plocka ut vinster eller att marknaden ska få styra snarare än behoven man har? säger hon.

Inför fredagens möte varnade tidigare ministern, Helene Hellmark Knutsson, som också sitter i partistyrelsen, för risken att partiledningen isolerar sig. 

– När det blir tufft skapas lätt en bunkermentalitet där man sitter och bekräftar varandra. Det är ingen bra situation att nästan exakt samma människor sitter i regeringen som sitter i vårt verkställande utskott, sa hon.

Partisekreteraren håller delvis med. 

– Det finns alltid en risk att man sluter sig när det kommer kritik, att man inte riktigt orkar lyssna in. Men är det något vi försökt när vi planerat kommande verksamheter är det att åka ut och möta medborgare och prata om de utmaningar som finns, säger Lena Rådström Baastad. 

Enligt flera av de S-företrädare som lämnade mötet är det gängkriminaliteten och brister i välfärden som orsaker bakom opinionstappet. 

– Det är klart att det är ett tufft läge, samtidigt ser vi att det är rätt olika bild i olika opinionsundersökningar. Vi måste komma tillbaka till vår grundberättelse, hur vi vill föra Sverige samman och sätta välfärden främst, säger Anders Ygeman (S), energi- och digitaliseringsminister.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tror att en av förklaringarna bakom läget är att partiet varit otydliga kring vad man vill i migrationsfrågan.

– Det viktigaste är att se till att ha kontroll på migrationen och se till att vi knäcker och motarbetar gängkriminaliteten och kan visa att vi får en vändning.

Tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) betonar att gängkriminaliteten är det mest akuta problemet just nu. 

 – Skjutningarna och tryggheten. Alla känner att det är absolut nödvändigt. Och det görs otroligt mycket redan som skärpt lagstiftning. Men vi måste ju också förhindra att man rekryterar människor till den här typen av verksamhet. Man måste agera på alla spår samtidigt, säger hon. 

Statsminister Stefan Löfven, som mött hård kritik för sin medverkan i SVT:s Agenda i söndags, valde att ta bakvägen ut efter mötet. Framför allt har han ifrågasatts för att han inte ville göra en koppling mellan migrationen och den ökande gängkriminaliteten.