Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Partistyrelseledamot: Time out måste diskuteras

Jonas Karlsson, partistyrelseledamot, konstaterar att en diskussion om time out för Juholt måste följa. Men han vill inte förorda åtgärden.
Jonas Karlsson, partistyrelseledamot, konstaterar att en diskussion om time out för Juholt måste följa. Men han vill inte förorda åtgärden. Foto: Leif R Jansson
Jonas Karlsson (S), partistyrelseledamot och partidistriktsordförande i Örebro län, säger att förundersökningen mot partiledaren rörande misstänkt bedrägeribrott skadar förtroendet både för partiet och politiken. Han menar att en time out för Juholt ”måste diskuteras”.

– Det är klart att det är allvarligt, säger han.

Bör Juholt ta time out?

– Det är något som vi måste diskutera i partiet, säger Karlsson.

– Personligen är jag tveksam till att det skulle vara rimligt.

Håkan Juholt har gjort ett misstag men han ska för den skull inte ta en time out, anser Hans Ekström som är ordförande i Sörmlands partidistrikt.

– Det viktiga i det här läget är att allt kommer upp på bordet, att allt blir utklarat, så snart som möjligt så att vi kan börja prata politik igen, säger han.

Hans Ekström har fortfarande kvar sitt förtroende för Juholt och tycker att han ska sitta kvar som partiordförande.

– Ja, med det jag vet i dag tycker jag det. Det finns inget uppsåt, utan det är ett misstag som begåtts.

Däremot är det självklart så att förtroendet för partiet skadats, enligt Ekström.

– Det påverkar förtroendet för Håkan, för paritet och för politiker i allmänhet. Sådana här historier är aldrig bra, men vi är alla människor och att hitta en helt felfri människa går inte, säger Hans Ekström.

Beslutet om förundersökning är negativt både för partiet och Håkan Juholt, säger partistyrelseledamoten Anders Lago, kommunalråd i Södertälje.

Han har dock inga synpunkter på hur Juholt bör agera nu.

Hur allvarligt är det för partiet att partiordföranden är föremål för en förundersökning?

– Jag tror att det drabbar synen på politiker över huvud taget. Nu handlar det om en S-ledare och då drabbas socialdemokratin värst, säger Lago.

Carina A Elgestam, vice ordförande i socialdemokraternas partidistrikt i Kronoberg, säger till TT att hon har fortsatt förtroende för Håkan Juholt.

– Jag har haft förmånen att träffa honom ett antal gånger genom åren och jag har aldrig upplevt honom vara en person som försöker roffa åt sig.

Däremot ser hon en risk för att lägenhetsaffären skjuter stödet för Socialdemokraterna i sank, åtminstone för ett tag.

– Ja, absolut, åtminstone kortsiktigt. Politik handlar om förtroende. Sedan vet vi inte hur det ser ut på längre sikt. Det kan gå åt båda hållen beroende på vad som händer.

Partistyrelseledamoten Marie Granlund från Skåne tycker att Håkan Juholt kan sitta kvar som partiledare, trots förundersökningen.

– Ja, det tycker jag. Men i övrigt har jag inga kommentarer, säger hon till TT.

– Folk är irriterade på slarvet, men vi har förtroende för Håkan, säger Jens Nilsson, ordförande för s-partidistriktet i Jämtland.

Kan han sitta kvar?

– Ja.

Men det som hänt påverkar stödet för Socialdemokraterna åtminstone kortsiktigt, konstaterar han.

– Ja, det gör det alltid, negativt naturligtvis.

Betyder det något för stödet på längre sikt?

– Nej det tror jag inte. Nästa gång är det någon annan. Men för politiken är det negativt, rent generellt.

Susanne Eberstein, förste vice talman i riksdagen, tillhör Västernorrlands valkrets. Hon tycker att det är en svår fråga att svara på om Juholt kan sitta kvar.

– Det är många som utreds för brott och så blir det ingenting, de har inte begått något brott, så jag tycker att det är alldeles för tidigt att säga någonting.

Enligt Eberstein har inte riksdagen några regler för hur man hanterar ledamöter som utreds för brott.

– Det är inte riksdagen som institution som bestämmer om någon kan sitta kvar eller inte. Det är bara partiet som kan bestämma det.

Hur tror du att stödet för Socialdemokraterna påverkas av det inträffade?

– Det är klart att det är djupt olyckligt och det tar ju bort fokus från politiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.