Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Partitoppar: Bryt allianssamarbetet

Nu höjs röster i ledningen för de tre mindre borgerliga partierna att allianssamarbetet ska brytas upp. Till vårbudgeten bör Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna lägga fram egna förslag, anser partistyrelseledamöter DN talat med. KD kan komma med ett beslut i början på nästa år.

– Det vore väldigt positivt om vi la fram en egen budget nu till våren. Jag tror att väljarna är intresserade av att i större grad se vad skillnaderna är mellan de fyra allianspartierna, säger Ebba Busch Thor (KD), kommunalråd i Uppsala och partistyrelseledamot. 

En diskussion ska inledas i KD:s partistyrelse och Ebba Busch Thor tror att ett beslut kan fattas i början av nästa år. Om partiet går sin egen väg spricker allianssamarbetet om budgeten.

– Om jag ska tolka överenskommelsen har man gett upp tanken att gå ihop med en gemensam alliansbudget. Det blir större möjlighet för respektive parti att profilera sig, säger Bengt Germundsson (KD), partistyrelseledamot och kommunalråd i partiets starkaste kommunfäste Markaryd.

Strax före jul presenterade KD-ledaren Göran Hägglund ett förslag om att begränsa kostnaderna för asyl- och anhöriginvandring, utan att förankra förslaget hos de övriga tre allianspartierna. KD har också pressats av opinionssiffror under fyraprocentsspärren månaderna efter valet där partiet sjönk till 4,6 procent.

Även i ledningen för det näst minsta borgerliga partiet, Folkpartiet, höjs röster för att bryta allianssamarbetet om den ekonomiska politiken som gällt sedan valrörelsen 2006. 

– Eftersom partierna valt att säga att man ska vara i opposition fram till 2018 tror jag man ska ha ett lösare samarbete. Det innebär att man ska gå fram med en egen budget, säger Staffan Werme (FP), ledamot i partistyrelsen.

Även hans kollega i FP-styret ­Ulrika Landergren, kommunalråd i Kungsbacka, håller med:

– Vi gick till val på en gemensam budget, men nu bör vi gå fram själva.

Liberala ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund efterlyser större tydlighet kring Folkpartiets politik.

– Det har kostat oss mycket väljarstöd att vara med i Alliansen och vi bör därför lägga en egen budget, säger hon.

Även högt uppsatta C-politiker vill att partiet går fram på egen hand till vårbudgeten i april, trots att den är en kompletteringsbudget för den borgerliga budget som - med Sverigedemokraternas stöd – gick igenom i riksdagen i början av december.

Johan Linander sitter i Centerpartiets partistyrelse och leder partiets eftervalsanalys.

– Det finns ett starkt stöd i partiet för att gå fram med egen budget, även om vi inte frågat specifikt om vårbudgeten, säger han.

Hans partikollega Maria Söderberg, kommunstyrelsenordförande i Krokom och ledamot i partistyrelsen, ser vårbudgeten som ett bra tillfälle att profilera den egna politiken. Hanna Wagenius, ungdomsförbundet Cuf:s ordförande och ledamot av partistyrelsen, tycker inte att det spelar så stor roll hur partiet agerar i vår, men hon vill att partiet därefter lyfter fram sin egen politik på tydligare sätt.

– Det är viktigt att vi lägger egna budgetar under de kommande åren för att tydliggöra vad som är Centerns prioriteringar, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.