Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Pavel Gamov lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde

Pavel Gamov.
Pavel Gamov. Other: Jonas Ekström/TT

Riksdagsledamoten Pavel Gamov lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde. Det meddelar han i ett sms till DN på fredagskvällen. Han uppmanades av partiledningen att lämna SD efter en skandalresa till Ryssland, men vägrar att släppa sin riksdagsplats.

Tidigare på fredagen bekräftades Gamovs avhopp från SD av partiets presschef Henrik Vinge. 

”Jag kan bekräfta att Pavel Gamov inte längre är medlem hos Sverigedemokraterna. Vi betraktar honom som politisk vilde. Gamov har uppmanats att också lämna samtliga politiska uppdrag. Om detta har han ännu inte lämnat något besked”, säger SD:s Henrik Vinge i ett pressmeddelande.

Någon underskriven begäran om att lämna SD, sin riksdagsplats eller sin utskottsplats hade dock inte inkommit till riksdagens kammarkansli på fredagen. En sådan ska lämnas in med underskrift på papper till kansliet av Gamov själv eller någon annan person.

Men sent på fredagskvällen meddelade Pavel Gamov att han blir politisk vilde - eller "partipolitiskt oberoende" som han själv kallar sig, även om ”utan partibeteckning” är den beskrivning som riksdagen använder. 

”Jag har kvar mina åsikter och kommer att driva en nationalkonservativ politik i de organ i vilka jag är invald", skriver han i ett sms till DN.

Han menar att hela sanningen inte har kommit fram - men utan att precisera sig.

”Vad gäller det som hänt i kulisserna i denna historia kommer sanningen att komma fram en dag”, skriver han.

Han vill inte svara på om han tänker behålla sin plats i EU-nämnden, ett utskott där känsliga frågor som rör försvar, säkerhetspolitik och utrikespolitik diskuteras. Försvarsminister Peter Hultqvist anser att Gamov utgör "en riskfaktor" för Sverige.

Detta förnekar Gamov:

”Jag är ledamot av Sveriges riksdag, svensk medborgare och bara svensk medborgare. Som svensk nationalist tjänar jag enkom svenska intressen - ingen annans”, skriver han.

Det var i torsdags som SD:s partiledning meddelade att man krävde att Pavel Gamov skulle begära utträde, annars skulle han uteslutas ur partiet. Orsaken var att Gamov hade "betett sig illa mot kvinnor och utländska värdar" under en resa till Ryssland i september för att övervaka ett regionval i Moskva. 

Pavel Gamov har suttit i riksdagen för Sverigedemokraterna sedan valet 2014. Han är också ledamot i Uppsala regionfullmäktige där han också ska sitta kvar som ledamot.

Läs mer: SD-avhoppen snart lika många som från Ny demokrati.

Sedan tidigare har SD-riksdagsledamöterna Hanna Wigh och Margareta Larsson lämnat partiet, medan Anna Hagwall har uteslutits. Även den tidigare moderaten Patrick Reslow är politisk vilde, men deltar i gruppmöten för Sverigedemokraterna, ett parti som han numera är medlem i.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.