Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Pavel Gamov nu formellt politisk vilde

Pavel Gamov på språng i riksdagen.
Pavel Gamov på språng i riksdagen. Other: Roger Turesson

Pavel Gamov, riksdagsledamot från Uppsala, är nu formellt partilös och därmed politisk vilde. Den 30 december kom den tidigare SD-ledamoten in till riksdagsförvaltningen med sin begäran om ”utträde ur parti”. Bakgrunden är Gamovs resa till Ryssland som slutade med skandalrubriker.

I Gamovs anmälan heter det att han under återstoden av valperioden avser att ”verka i riksdagsarbetet som partipolitiskt oberoende”.

– Pavel Gamovs anmälan kom in den 30 december 2017. Sedan dess är han partilös riksdagsledamot, uppger Mats Carlstedt vid riksdagsförvaltningen för DN.

I anmälan skriver Gamov vidare att han den 9 november 2017 avsade sig sitt medlemskap i Sverigedemokraterna, vilket han motiverar med att ”utträdet har kommit till stånd med anledning av djupa meningsskiljaktigheter med partiets nuvarande ledning.” Den partilöse uppger att han som ledamot kommer att verka ”utifrån ett nationalkonservativt perspektiv för Sverige och svenska folkets väl och ve”.

   Läs mer: Pavel Gamov lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde

Hans utträde följde direkt efter det att SD:s partiledning torsdag den 9 november krävde att Pavel Gamov skulle begära utträde. Om han inte hörsammade detta skulle uteslutning följa. Motiveringen för ledningens krav var att Gamov hade ”betett sig illa mot kvinnor och utländska värdar” under ett besök i Ryssland i september, då han deltog som observatör under ett regionalval i Moskva.

SD-ledningen hade dessförinnan direkt avrått Gamov från att resa till Moskva.

   Läs mer: Riksdagsvildar startar egen politisk grupp

Kostnaden för riksdagsledamotens resa ska en organisation som står nära den ryske presidenten Vladimir Putin ha stått för.

Försvarsminister Peter Hultqvist har i en DN-intervju i november sagt att Pavel Gamov utgör ”en riskfaktor” då han lät sig bjudas på resan, eftersom han som ordinarie plats i EU-nämnden har tillgång till känslig information om svensk utrikes- och säkerhetspolitik.

   Läs mer: Efter Rysslandsresa: SD-politiker uppmanas att lämna sitt parti

I en kommentar hävdade då riksdagsledamoten att Hultqvists uttalande var ”grundlagsvidrigt”:

– Hultqvist har ingen som helst rätt att beordra eller ens uttrycka att jag inte ska få ta del av sekretessbelagda handlingar, sade Gamov.

DN har sökt Pavel Gamov.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.