Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Pedofilbild av Reinfeldt på SSU:ares blogg

SSU:s regionombudsman i Stockholm, Tobias Gerdås, har på sin blogg lagt ut en manipulerad valaffisch på moderatledaren Fredrik Reinfeldt med texten "Rösta på din pedofil". - Det är satir, men jag ber självklart om ursäkt, säger Tobias Gerdås till DN.se.

Liksom den socialdemokratiske funktionären Mats Lindström, författare till de polisanmälda förtalsmejlen mot Reinfeldt, uppger Tobias Gerdås att skälet till att han lagt ut nidbilderna på moderatledaren är att han varit irriterad över att vänstern alltid "granskas hårdare än högern i media".

Småbarnspappan Fredrik Reinfeldt reagerar starkt på uppgiften. Till tidningen Expressen säger moderatledaren att det är så ohyggligt kränkande att bli kallad pedofil. Nu vill han se reaktioner från socialdemokraterna.

- Man kallar inte varandra för vad som helst.
Tobias Gerdås är en av tre regionombudsmän i Stockholms läns SSU-distrikt.

På sin privata blogg kallad "Rättvis och balanserad" skriver han politiska kommentarer.

- Bilden är kopplad till att moderaterna har släppt fram en pedofildömd politiker på Ekerö. Det stod tydligt att bilden var manipulerad. Den har inget samröre med Fredrik Reinfeldt som person, säger SSU-ombudsmannen till DN.se.

Men en valaffisch enbart föreställande Fredrik Reinfeldt med texten "Rösta på din pedofil", går väl inte att tolka som annat än att det är han själv som är pedofilen?

- Taget ur sitt sammanhang är det lätt att tro det. Men läser du på bloggen går det inte att missförstås. Det är satir, men jag ber självklart om ursäkt, säger Tobias Gerdås och avbryter intervjun med hänvisning till dåligt laddade telefonbatterier.

I går lördag förklarade sig Tobias Gerdås i en kommentar på "Rättvis och balanserad". Där hänvisar han till uppgifter om att moderaterna i Ekerö tillåtit att en person som tidigare dömts för sexuellt utnyttjande av minderårig, får delta i provvalet.

"Så här i efterhand skulle jag naturligtvis hållit mig till den goda grundregeln att inte posta blogginlägg i irriterat tillstånd. Därför har jag nu tagit bort bildillustrationen, men har kvar texten och länkarna till källorna.", skriver SSU-aren.

Ingemar Hertz är ordförande för moderaterna i Ekerö. Han säger till DN.se att alla möjliga människor, alla inte alltid med lämplig bakgrund, kan ställa upp i provvalet.

- Sedan går vi genom alla medlemmar och kollar upp dom. Det finns ingen sådan person på listan i dag, säger han.

PÅ SSU:arens blogg finns också en lista på moderater som begått olika brott. En del redovisas med namn och bild, bland annat en kommunpolitiker som har en skuld till kronofogden.

Enligt PUL, personuppgiftslagen, får bara myndigheter behandla uppgifter om brott.

- Men det finns ett undantag för journalistiska ändamål och en dom i Högsta domstolen har tolkat detta väldigt brett. Om det anses vara av allmänintresse eller är ett inlägg i debatten behöver det inte vara brottsligt, säger Leif Stenström, informationschef på Datainspektionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.