Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Pengarna borde gå till järnvägen”

Facebook får drygt hundra miljoner kronor av regeringen för sin investering i serverhallar i Luleå. Fel, menar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som hellre skulle se att skattepengarna satsas på infrastruktur och upprustning av bostäder.

Näringsminister Annie Lööf sade vid en presskonferens i Luleå på torsdagen att regeringen, via EU:s regionala investeringsstöd, har beviljat Facebooks dotterdotterföretag Pinnacle Sweden ett investeringsbidrag på drygt hundra miljoner kronor.

– Det finns möjlighet för regeringen att främja nya etableringar som i framtiden genererar mer regional utveckling som ger mer jobb och företag, sade Lööf.

– Jag som näringsminister ser det här som ett stöd till regional utveckling här i Norrbotten.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin framhåller att Sverige, i grund och botten, behöver mer och inte mindre av framtidsinvesteringar i ny industri.

– Men de viktigaste investeringarna är inte stöd till enskilda företag, utan det handlar om grundläggande infrastruktur för att kunna kommunicera. Bredband över hela landet, järnvägar för att kunna frakta gods från produktionsindustrin. Upprustning av bostadsområden så att den i Sverige stora industrigrenen får möjlighet att växa och kan konkurrera internationellt.

Fridolin konstaterar att hundra miljoner kronor är mycket pengar.

– Jag tror att alla som jag som stått och frusit på en perrong i snålblåst och svär över att vi inte lägger tillräckligt mycket järnvägsräls nog känner att det är den typen av investeringar som behövs.

Tom Furlong, ansvarig för Facebooks nyetableringar, sade under presskonferensen att stödet från regeringen inte varit avgörande för beslutet att förlägga datorhallarna i Luleå. Fridolin vill inte kommentera just det, men säger att han träffat många industriföreträdare som suttit med svåra investeringsbeslut.

– De funderar ’kan vi lägga ny tillverkning här, eller måste vi lägga den någon annanstans i något annat land där vi kan lita mer på järnvägsnätet’.

Gustav Fridolin menar att del av den problematik som dagens besked rymmer har att göra med EU:s regelverk.

– EU:s investeringar ska huvudsakligen handla om grundläggande infrastruktur snarare än att exempelvis Sverige och Finland tävlar om vem som ska få loss pengar till enskilda företag.

Hade det varit skillnad om det hade varit ett svenskt företag som hade fått pengarna?

– Nej, jag tycker att grundprincipen måste vara att vi gör de investeringar som gör att nya företag kan växa fram och att nya företag vill investera i Sverige.

– Visst finns det tillfällen då man samarbetar med företag, inte minst i uppbyggnadsskedet. Men Facebook är inte ett företag i uppbyggnadsskedet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.