Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Persson beklagar snuttifiering

Göran Persson tycker att tv-dokumentären om honom är ett exempel på mediernas "snuttifiering" av politiken.

Han anser också att hans resonemang om olika personer klippts för att ensidigt lyfta fram negativa omdömen.

För första gången uttalar sig förre statsministern Göran Persson om SVT:s dokumentärprogram Ordförande Persson. Han väljer att ge sin version på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

I kommentarerna till tv-serien har Perssons utlåtanden om politikerkollegor som Gudrun Schyman, Carl Bildt och Mona Sahlin fått stort utrymme. Själv skriver han att han beklagar att resonemang han fört om olika personers styrkor och svagheter "nästan uteslutande har klippts på ett sådant sätt att enbart det negativa kommer fram".

"SVT har gett den bild de velat ge. Programmen har uppskattats av många som jag mött. Men de har inte varit min egen bild av vad som hänt, och det har inte varit mitt urval av material", skriver Persson.

SVT:s hantering och andra redaktioners sätt att hantera innehållet är ett exempel på "mediernas snuttifiering av politiken", anser han.

Göran Persson tycker också att hans uppfattning speglats som lögn i fall där ord stått mot ord. Som exempel nämner han den omtalade lunchen i Sagerska huset 2000 där Gudrun Schyman enligt Persson skulle ha gjort ett utfall. "Där förvandlades Alf Svensson till mediernas sanningsvittne en person som inte ens var närvarande", skriver han.

Göran Persson ger inte uttryck av att ångra något han sagt eller att han ställde upp på projektet. "Jag står för mina åsikter och jag om någon vet vad det innebär att bli granskad, kommenterad och kritiserad hårt och skoningslöst", framhåller han.

Det var inte för sitt eftermäles skull han ställde upp, utanför att ge viktiga pusselbitar till varför Sverige utvecklats som det gjort, förklarar socialdemokraternas avgångne ordförande.

Erik Fichtelius som gjort intervjuerna med Göran Persson vill inte själv kommentera den förre statsministerns utspel.

Men Jan Axelsson programdirektör på SVT, som är ytters ansvarig för innehållet, intervjuades i ”P1-morgon” på torsdagen.

- Jag tycker det är en förvånansvärd bild av dokumentären som Göran Persson lägger fram. Vi sände fyra timmar dokumentär och det är politik från första till sista ordet, säger Jan Axelsson, till ”P1-morgon”.

Att programmen skulle vara klippta på ett sådant sätt att Göran Persson framställs i negativ dager håller inte Jan Axelsson med om.

- Det är en ärlig och korrekt journalistisk hantering utifrån vår sida av de här hundra timmarna. Men naturligtvis, det är 96 timmar som inte är publicerade, och det kan man alltid diskutera. Och det var inte Persson som gjorde det här urvalet och hade han gjort det hade han säkert gjort det på ett annorlunda sätt, säger Jan Axelsson.

Att urvalet skulle fokusera alltför mycket på Göran Perssons negativa omdömen om kollegor och politiska motståndare ifrågasätter Jan Axelsson.

- Vad det gäller personfrågorna så representerar de 15 till 20 procent av innehållet. Och personfrågorna är politik i högsta grad och det finns en rad exempel på positiva omdömen, säger han till ”P1-morgon” och konstaterar att det i huvudsak är andra medier som valt att koncentrera sig på de negativa omdömen som Göran Persson uttrycker i dokumentärerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.