Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Persson: S och M för lika varandra

Foto: Anna-Lena Wejderman

Sverigedemokraternas framgångar i valet beror på att Socialdemokraterna och Moderaterna har blivit för lika varandra. Det säger förra socialdemokratiska statsministern Göran Persson till SVT.

– Nu har vi fått en väldigt tydlig varningssignal, en riktig örfil till Stockholmsetablissemanget i form av det här valresultatet, säger Göran Persson i Agenda som sänds på söndagskvällen.

– Sverigedemokraternas framgångar – det är ju inte i Stockholm de går bra utan det är ute i Sverige. Där man lider av dålig mobiltäckning, tåg som inte går, pensioner som är för låga, jobb som försvinner, ungdomar som flyttar, jordbruk som läggs ner. Allt det är det här ett uttryck för. Sverige håller på att gå sönder, säger Göran Persson.

Att många valt att rösta på SD beror på att S och M i dag ligger så nära varandra, enligt Persson.

– Då blir det på något sätt så att när man är arg och uppriven så finns inget annat protestuttryck.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.