Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Persson vill att Löfven söker M-stöd

Foto: Leo Sellén/TT

Förre S-ledaren och statsministern Göran Persson vill att Stefan Löfven glömmer tanken på samarbete med C och FP – för att i stället närma sig Moderaterna.

Moderaterna har rört sig väldigt långt mot mitten i svensk politik, är Göran Perssons analys i SVT:s Agenda. Därför anser han att Socialdemokraterna borde söka samarbete med det största borgerliga partiet, snarare än att snegla mot Centern och Folkpartiet.

– Inviterna till Centerpartiet och Folkpartiet är lite märkliga, säger Göran Persson till Agenda och påpekar att det vore konstigt om man inte skulle kunna hitta uppgörelser på flera områden med Moderaterna.

Men Anna Kinberg Batra, som väntas bli ny M-ledare på partiets extrastämma i januari, avfärdar tanken på ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

– Bilda regering och utforma den ekonomiska politiken, det vill vi göra med Alliansen, säger hon i SVT:s Agenda.

Samtidigt öppnar hon för samarbeten i olika frågor, utan att gå in närmare på vilka frågor hon tänker på.

Göran Persson tycker också att det är fel tid att samarbeta med C och FP, eftersom han menar att de står för långt från Socialdemokraterna i dag.

– Det är inte två mittenpartier längre, när man kommer ut i bygderna så träffar man en centerpartistisk rörelse som är som förr, men det som finns här i Stockholm. . .det är ju partier som ligger till höger om Moderaterna.

Politisk taktik, anser den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld om Perssons uttalanden.

– Han försöker locka FP och C tillbaka till mitten, säger han till Aftonbladet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.