Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Petzäll begärde pengar av partiet

William Petzäll begärde en stor summa pengar av partiet för att lämna sin riksdagsplats. Det säger Björn Söder, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen.

– Ja, det stämmer att han framfört sådana krav, säger Söder.

Hur mycket pengar ville han ha?

– Det vill jag inte kommentera, men det är vi inte beredda att tillmötesgå, säger Söder.

Partiledningen uppmanade Petzäll i slutet av sommaren att lämna sin riksdagsplats, eftersom han då inte ansågs vara en bra företrädare för partiet längre. Det hade då blivit känt att Petzäll återfallit i missbruk.

– Han hade också i medier inför hela svenska folket lovat dyrt och heligt att om han tog en enda öl så skulle han lämna sina politiska uppdrag. Då tycker jag att det är ett svek dels mot partiet dels mot våra väljare att inte göra det, säger Björn Söder, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen.

Vi förväntar oss att han ska lämna sitt uppdrag. Han borde fokusera på att bli kvitt sitt missbruksproblem i stället.

– Vi vet att pengarna riskerar gå till missbruk om vi skulle ge honom pengar och det är inget vi kan motivera för våra medlemmar att vi bidragit till.

Däremot erbjöd sig partiet att finansiera Petzälls fortsatta behandling och rehabilitering, samt ett omställningsstöd för att han ska kunna hitta ett jobb eller för att börja studera. Sverigedemokraterna finansierade även Petzälls behandling mot sitt missbruk i våras.

Beskedet om att William Petzäll nu blir politisk vilde i riksdagen har nått partiledningen via intervjun i Expressen.

Björn Söder tycker att Petzäll skötte sitt riksdagsuppdrag mycket bra tills missbruket blev allmänt känt efter det att Petzäll omhändertogs av polis i en fylleskandal i februari.

– Det kom som en chock för de flesta av oss.

I efterhand går det, enligt Söder, att se att det fanns vissa tecken som kanske kunde ha tolkats som att det fanns ett missbruk.

– Det är ju tragiskt också, för William har ju varit väldigt, väldigt duktig och hade haft en ljus politisk framtid framför sig spår jag i alla fall.

Enligt Söder påverkar inte avhoppet riksdagsgruppens arbete.

– Vi förlorar ett mandat och det kan ha betydelse med tanke på att de andra partierna har sjabblat till det i kvittningssystem tidigare, så nu blir det ännu känsligare. Men riksdagsgruppens arbete påverkas inte. Han har inte haft någon ordinarie plats i något utskott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.