Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Petzäll garanterad 2,5 miljoner

Om William Petzäll i sin roll som politisk vilde i riksdagen väljer att vara helt passiv har han fortfarande rätt att kvittera ut 2,5 miljoner av skattebetalarnas pengar.

Arbetet som riksdagsledamot bygger på förtroendet från de väljare som bestämt att man ska sitta i den beslutande församlingen. Det finns ingen närvaroplikt. Piskan håller partierna i, och William Petzäll har lämnat sitt.

Det enda som förväntas av Petzäll är att han trycker på ja- eller nejknappen vid omröstningar. Men han tänker av allt att döma inte vara aktiv i röstandet heller. I en intervju i Aftonbladet säger han att han tänker trycka på knappen ”avstår” till dess att han har byggt upp en stab omkring sig som kan hjälpa honom.

Riksdagsarvodet är 56.000 kronor i månaden för alla ledamöter. De betyder att William Petzäll får drygt två miljoner i lön från och med nu och fram till nästa val. Därefter får han en inkomstgaranti på 537.000 kronor under ett år.

Eftersom han är skriven i Varberg har han dessutom bostaden i Stockholm betald samt får 110 kronor per dag i skattefritt traktamente.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.