Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Petzäll hotar avslöja SD-hemligheter

Riksdagsmannen William Petzälls avhopp från Sverigedemokraterna har väckt stark kritik inom hans förra parti. Om kritiken trappas upp kan Petzäll tänka sig att offentliggöra intern partiinformation. ”Men det kommer jag inte göra om inte partiet tvingar mig till det”, säger Petzäll till Nyheter24.

William Petzäll hoppar av Sverigedemokraterna men väljer att sitta kvar som oberoende, avlönad riksdagsman. Beslutet följdes av anklagelser från fler personer inom SD om att Petzäll pressat partiet på pengar i samband med avhoppet. Petzäll, som gjort sig svår att nå, ger sin syn på saken i en intervju med Nyheter24.

– Hade jag velat tjäna pengar så hade jag kunnat skriva en bok och släppa med massa dokument. Jag har varit med i partiet i fem år och umgåtts med många i toppskiktet så det är klart att man vet mycket. Men det kommer jag inte göra om inte partiet tvingar mig till det, säger William Petzäll till Nyheter24.

Hur menar du då?

– Spelar partiet schysst kommer jag också göra det, svarar Petzäll.

Såväl Erik Almqvist, politisk sekreterare som Björn Söder, gruppledare i riksdagen har berättat att Petzäll krävt pengar av SD för att ställa sin riksdagsplats till förfogande. Anledningen till avhoppet är att William Petzäll har svåra missbruksproblem och att han, efter behandling tidigare i år, återföll i missbruk under sommaren.

Enligt SD har partiet inte varit i kontakt med Petzäll sedan Almedalen i somras. Nyheter24 skriver att Petzäll via sitt juridiska ombud varit i kontakt med SD:s politiska samordnare – Christoffer Dulny – och i samband med mötet lovade man att allt skulle hållas internt. Men det har Sverigedemokraterna inte lyckats med och enligt William Petzäll har det startas rykten om honom på internet.

– Jag såg i dag att Christopher Dulny bland annat har kallat mig för ett kräk på hans Facebook, säger William Petzäll.

I intervjun med Nyheter24 deklarerar Petzäll att han saknar förtroende för SD:s partiledning och att han hoppats på bättre och tidigare stöd för sitt missbruksproblem.

De problemen uppmärksammades stort i februari när Petzäll greps för fylleri i samband med en lägenhetsfest i Trelleborg. Efter vård på behandlingshem återvände Petzäll till riksdagen, och uttalade då bestämt att han skulle frånsäga sig sin riksdagsplats om han så mycket som drack en öl igen. I somras föll han tillbaka i missbruk av alkohol och tabletter, men väljer alltså ändå att sitta kvar i riksdagen.

– Jag hade inte förståelse för min sjukdom då, förklarar Petzäll sitt tidigare löfte.

– Jag var inte ödmjuk inför det. Men det är väl som med att politiker att man bryter löften ibland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.