Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Piratpartiet får inte delta i slutdebatten

Foto: Foto: Bertil Ericson
Piratpartiet utestängs från SVT:s slutdebatt inför söndagens EU-val. "Public service-tv borde ge väljarna möjlighet att ta ställning till de partier som har en sportslig chans att komma in i parlamentet", säger partiets förstanamn Christian Engström.

Piratpartiet är årets uppstickare i valet till EU-parlamentet. I samtliga opinionsmätningar den senaste månaden har det fått tillräckligt med röster för att knipa minst ett mandat – i några fall två.

Men när SVT arrangerar slutdebatten på torsdag får Piratpartiet inte vara med. Där deltar bara toppkandidaterna för de partier som redan sitter i EU-parlamentet: samtliga riksdagspartier samt Junilistan.

– Vår grundpolicy vid valdebatter är att vi bjuder in dem som redan har representation i den församling som valet gäller, säger Kent Wännström, chef för programsekretariatet på SVT.
Piratpartiets framgångar i opinionsmätningarna räcker inte för att släppa in dem, menar han.

– Vi följer naturligtvis mätningarna, men det finns ingen kvalgräns som innebär att man automatiskt får rätt att vara med i slutdebatten om man ligger över 4-procentsspärren. Vi behöver tydligare signaler än så för att göra undantag.

Piratpartiets toppkandidat Christian Engström beklagar att partiet inte får delta i slutdebatten.

– Teve kör rätt debatt fem år för sent. Vid förra valet hade det varit relevant att ha med Junilistan, i år är det relevant att ha med oss, säger han.

– Syftet med sådana här debatter är väl att väljarna ska kunna ta ställning i det nuvarande valet, inte att i efterhand bestämma vad de borde ha röstat på förra gången.

I EU-valet 2004 var det Junilistan som utestängdes från slutdebatten, något dess representanter då kallade för en demokratisk skandal. Trots – eller kanske tack vare – det skrällde Junilistan i valet och fick hela tre mandat. I debatten efter valet menade många att partiet fick extra sympatier just för att det ”mobbats ut” av SVT.

Inför riksdagsvalet 1991 fick dåvarande uppstickarpartiet Ny demokrati vara med i SVT:s slutdebatt efter att ha rusat fram i opinionsmätningarna. Orsaken till det undantaget var, säger SVT:s Kent Wännström, att partiet då fanns med i diskussionerna om vilket regeringsunderlaget kunde bli efter valet.

– Därmed fanns det ytterligare en faktor som berättigade att man tog med dem, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.