Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 15:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/polisanmalan-om-hets-mot-folkgrupp-i-visby/

Politik

AFS anmälda för hets mot folkgrupp i Almedalen

Gustav Kasselstrand. Foto: Hampus Andersson

Högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) har anmälts för hets mot folkgrupp under Almedalsveckan. 

Anmälan upprättades efter ett möte som partiet höll på Donners plats i Visby under måndagen. 

Partiledaren Gustav Kasselstrand tycker att det är ”bisarrt”. 

På tisdagskvällen skickade polismyndigheten ut ett pressmeddelande om att man upprättat en anmälan gällande hets mot folkgrupp efter ett möte som hölls mitt i centrala Visby på måndagen vid 13-tiden.

– Vi har själva upprättat en anmälan. Vi kommer att granska om det som sades är hets mot folkgrupp, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson i Almedalen. 

Vad var det som sades? 

– Det vet inte jag.   

Det är det högerextrema partiet Alternativ för Sverige som anmälan riktats mot. 

– Det har precis kommit till min kännedom från polisen om att man upprättat en anmälan mot oss. Jag är väldigt förvånad och polisen vägrar berätta vad det handlar om. Det låter bisarrt, det kan omöjligen vara något i det här talet som kan utgöra hets mot folkgrupp, säger partiledaren Gustav Kasselstrand som var den som talade under mötet.

En förundersökning har inletts och talet ska granskas i efterhand. 

I helgen fick en person med kopplingar till nazistiska NMR tillstånd av polisen för allmän sammankomst på en plats i hamnen under tisdagen. Flera företrädare talade under eftermiddagen under rigorös polisbevakning samt i närvaron av en grupp motdemonstranter. Någon polisanmälan kopplat till NMR:s tal finns inte. 

Bild 1 av 2
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2
Foto: Alexander Mahmoud

Polisen konstaterade på sin hemsida på tisdagskvällen att ”några situationer uppstått” vid ett antal ställen i Visby under tisdagen. Men inga anmälningar har hittills gjorts kopplat till dessa händelser och polis på plats har inte bedömt att något brott har inträffat.

– Det har varit en del tillfällen med hätska diskussioner under allmänna sammankomster och i området. Där har polisen följt dem som diskuterat ganska noga eller så har vi dykt upp på plats. Vi har inte kunnat konstatera att något brott skett men jag vill ändå nämna det. Har man blivit utsatt kanske man uppfattat att det störde, säger Skagerlind.

– Uppfattar man själv att det här gick över gränsen så ska man göra en anmälan.

Det handlar bland annat om en händelse vid Fotografiskas utställning i Visby. 

DN rapporterade under dagen att NMR ska ha blockerat ingången till Fotografiskas utställning med porträtt av överlevande från Förintelsen i Visby på tisdagen. De tog sig också in i lokalerna.

Förra året mötte polisen stark kritik för hanteringen av NMR; att de inte ingrep när NMR närvarade under partiledartal, och inte heller förhindrade flera fall av misshandel.

I år har myndigheten utöver fler uniformerade poliser, hästar också en särskild expertgrupp som kan demokrati- och hatbrott på plats för att snabbare kunna utreda eventuella brott.

– Specialisterna är med från början för att granska symboler och tal. Då ska vi på en gång inleda en förundersökning, ta tidig åklagarkontakt, förhör och frihetsberövande på plats om det är möjligt, säger Niclas Larsen, gruppchef på demokrati och hatbrott i Stockholm.