Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/polischefen-om-nazisterna-vi-vet-nar-vi-ska-ingripa/

Politik

Polischefen om nazisterna: ”Vi vet när vi ska ingripa”

00:42. Rikspolischefen Anders Thornberg om NMR: ”Vi har fler resurser på plats”.

Under måndagen dök nazistiska organisationen NMR upp i Almedalen för tredje året i rad. 

Förra året mötte polisen stark kritik för att man inte ingrep i tid. Nu har myndigheten vidtagit en rad åtgärder. 

– Vi vet när vi ska ingripa. Vi har tränat våra poliser och är beredda att se till att det blir tryggt och säkert här, säger rikspolischefen Anders Thornberg. 

Förra året beviljades NMR, Nordiska motståndsrörelsen, tillstånd för allmän sammankomst i hamnen. I år har inte organisationen sökt något tillstånd. Däremot har en person med koppling till NMR sökt och beviljats tillstånd för allmän sammankomst på Holmen i Visby under tisdagseftermiddagen.

Foto: Alexander Mahmoud

Vid lunchtid på måndagen syntes ett tjugotal personer kopplade till NMR i Almedalen. De gick runt bland arrangörernas tält och stod länge utanför studieförbundet ABF, där de bevakades av polis på plats.

I fjol mötte polisen kritik för att de inte ingrep när NMR närvarade under partiledartal, och inte heller förhindrade flera fall av misshandel. Polisen har gjort en utvärdering efter förra årets insats och skärper nu sin bevakning. 

– Vi är en lärande organisation. Svensk polis följer svensk lag, grundlagen är det viktigaste vi har. Alla ska få rätt att uttrycka sina åsikter och få rätt att demonstrera. Men om man begår brott i samband med det så ska polisen ingripa, antingen direkt eller i efterhand om det inte går, säger rikspolischefen Anders Thornberg som dock betonar att han inte kan bedöma att polisen gjorde något faktiskt fel förra året.

– Ibland är det svårt att förklara för allmänheten hur en organisation som NMR kan få prata. Det ska vi bortse från. Så länge man inte begår brott så har alla rätt att demonstrera och söka tillstånd, säger Thornberg.     

Fler synliga poliser, polishästar och en särskild expertgrupp som kan demokrati- och hatbrott samt fler övervakningskameror är några av de åtgärder som polisen nu vidtar.

När går gränsen för när polisen kan ingripa?

– När de begår brott. Jag har träffat kommenderingscheferna och jag har pratat mycket med cheferna för Stockholmspolisen och Gotlandspolisen. Jag är helt trygg med hur man arbetar med de här frågorna. Vi vet när vi ska ingripa. Vi har tränat våra poliser och är beredda att se till att det blir tryggt och säkert här.