Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Polisen ska få kroppsvisitera fler

Other: Magnus Hallgren

Polisens rätt att kroppsvisitera förhörspersoner ska utökas. Poliser som kränks i tjänsten ska också få större möjligheter till skadestånd, enligt utredningsdirektiv som regeringen klubbar på torsdagen.

– Vi måste höja respekten för polisyrket, säger justitieminister Morgan Johansson. 

För ett år sedan tillsattes den så kallade blåljusutredningen. Uppdraget är att föreslå skärpta straff för dem som attackerar personal från polisen, räddningstjänsten ­eller ambulanssjukvården. Bakgrunden är ett antal händelser där insatser har förhindrats till exempel genom stenkastning.

Nu utökas utredningens uppdrag med två ytterligare frågeställningar som regeringen klubbar på tors­dagens regeringssammanträde.

Den ena gäller polisers rätt till ekonomisk ersättning vid allvarlig kränkning, exempelvis om man blir spottad i ansiktet. Ett par ­domar har skapat rättslig osäkerhet om vad som gäller. Polisfacket har tryckt på för stärkt lagstiftning och det är vad blåljusutredningen ska föreslå. Det är också vad riksdagsmajoriteten krävde i ett tillkänna­givande till regeringen i våras. 

– Det är viktigt att vi ökar respekten för poliser och deras arbete. Man ska veta att om man ger sig på poliser så riskerar man både ett ordentligt straff men också att få betala ersättning till den enskilde polisen. Det ska inte råda någon tvekan om det, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Det är Polismyndigheten som har uppmärksammat regeringen på en lucka i lagen när det gäller kroppsvisitation, en lucka som kan för­sätta personalen i farliga situationer. I dag är det inte tillåtet att personer som kallas till förhör i polisens lokaler visiteras i förebyggande syfte för att hitta vapen. Rätten till visitation är strikt reglerad och det blir utredningens uppdrag att föreslå var gränsen ska dras för att ge polisen den här möjligheten.

Bakgrunden är ett antal händelser där det har visat sig att förhörs­personer haft såväl knivar som skjutvapen på sig.

Ett stärkt regelverk är också viktigt för att göra polisyrket attraktivt, inte minst i ljuset av den rådande personalbristen, menar Morgan Johansson.

– Det kan i förlängningen ha betydelse för hur många som söker sig till yrket.

Fakta.Blåljusutredningen

Utredningen tillsattes den 22 december 2016 och leds av ­riksåklagare Anders Perklev.

Den ska föreslå ett stärkt ­straff­rättsligt skydd för ­utrycknings­personal.

De straffrättsliga förslagen ska presenteras den 15 januari. Upp­draget som ges i tilläggs­direktiven ska redovisas den 29 juni.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.