Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Politiker antastade kvinna i simhall

En ersättare i 70-årsåldern för Sverigedemokraterna i Stockholms län uppmanas av sitt parti att lämna sina politiska uppdrag efter att han tagit en kvinna på brösten i en simhall.

Mannen har fått ett strafföreläggande för att i höstas ha ofredat en kvinna sexuellt. Han har erkänt gärningen och ska betala 10 800 kronor i dagsböter.

– Jag tycker att det blev snett alltihop. Jag tycker att jag är orättvist dömd. Det som hände var att jag simmade på badet. Hon och jag kom samtidigt in i kaklet. Jag är ju en sådan vänlig människa så jag klappade henne på bröstet. Hon hade väldigt stora bröst och det ser ju jag, så jag klappar en gång till på bröstet för att de är så stora, säger kommunpolitikern till tidningen Expo.

Mannen tycker att kvinnan överreagerade.

– Hon sa att jag skulle ge fan i att ta henne på brösten och att jag skulle ge fan i att behandla henne på det sättet. Det var riktigt överdrivet. Jag har inte ens funderat över att detta skulle kunna påverka min politiska roll, säger han till Expo.

Gruppledaren för SD på den ort där mannen är verksam som ersättare har pratat med mannen och bett honom att omedelbart lämna partiet och sin plats som ersättare. I ett skriftligt uttalande som publicerats på partiets hemsida skriver han:  "Han erkände i huvudsak, utan omsvep eller krumbukter, gärningen i sak." Han skriver också att partiet "tar på det kraftfullaste avstånd från det som en av våra medarbetare har ställt till med".

Robert Stenkvist, vice ordförande för SD i Stockholms län, har sökt mannen via telefon utan framgång.

– Vi måste prata med honom och höra hans version. Jag vill poängtera att jag bara har tredjehandsuppgifter, säger han.

Kan han fortsätta som ersättare för SD efter att ha erkänt sexuellt ofredande?

– Som det framstår ser det svårt ut. Men det är egentligen medlemsutskottet som avgör det, säger Robert Stenkvist.

Ett godkänt strafföreläggande innebär att den misstänkte erkänt brottet och skrivit under föreläggandet. Det har därefter samma verkan som en lagakraftvunnen dom och förs in i belastningsregistret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.