Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Politiker försvarar FRA:s signalspaning

Politikerna lade locket på efter att de på torsdagen besökt FRA och fått information om signalspaningen. Samtidigt försvarade de verksamheten. ”Jag har stort förtroende för FRA:s ledning”, säger Peter Hultkvist (S).

Det var ledamöterna i riksdagens försvarsutskott som på torsdagsförmiddagen satt i ett två timmar långt möte med ledningen för Försvarets radioanstalt. Skälet var den senaste tidens avslöjanden om nätspionage och frågorna som väckts om Sveriges inblandning.

När politikerna kom ut från mötet gav de dock knapphändiga svar med hänvisning till sekretess.

– De diskussioner vi fört får stanna i det rum där vi varit. Jag har stort förtroende för FRA:s ledning, säger försvarsutskottets ordförande Peter Hultkvist (S).

Cecilia Widegren (M), utskottets vice ordförande, bekräftade att diskussionen bland annat hade handlat om Sveriges samarbete med andra länder. Hon försvarade detta utan att vilja gå in på hur kontakterna med andra underrättelsetjänster hanteras.

– Om vi ska ha möjlighet att motarbeta terrorism och andra hot så bygger det på att vi har kunskaper och det får man genom samarbete, säger Widegren.

En omdiskuterad fråga i FRA:s verksamhet är hur trafikdata hanteras. Trafikdata inkluderar inte innehållet i kommunikation utan handlar om vem som varit i kontakt med vem, när, hur och så vidare. Kritiker menar att den så kallade FRA-lagen inte tillräckligt begränsar hur trafikdata får användas.

Staffan Danielsson (C) ställde frågor till FRA-ledningen särskilt om trafikdata.

– Man redovisade sitt arbete och jag är tillfreds med svaren, säger Danielsson.

Han hävdar att trafikdata inte utnyttjas för underrättelseinhämtning utan används i teknikutvecklingen. Även Cecilia Widgren anser att FRA gav tillfredsställande svar om trafikdata.

– Vi har fått god kunskap om alla de redskap som används. Det här är väldigt tydligt reglerat och det finns en tydlig parlamentarisk insyn, säger Widegren.

Peter Rådberg (MP) påpekar dock att det är mycket som inte heller politikerna får veta.

– FRA har mycket hemligheter och vi får inte reda på allt, säger han.

Enligt Rådberg hävdade FRA att utbyte av information med andra länder endast sker när det på ett tydligt sätt gynnar svenska säkerhetsintressen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.