Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 14:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/pr-byran-skulle-forenkla-texterna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Pr-byrån skulle förenkla texterna

Finansdepartementet ville undvika att texterna blev för krångliga. Därför anlitades pr-byrån Kreab.

– För oss som tycker att det här är självklart är det lätt att bli hemmablind, säger finans­departementets informationschef Christine von Sydow.

Hon säger att Kreabs uppdrag var att göra det finanspolitiska ramverket begripligt, både vad gäller texter, grafik och upplägg.

– Framför allt handlar det om vilka delar vi ska lyfta fram. Att det här och det här tycker vi är viktigt externt, den typen av innehåll.

Skrev de texterna?

– De tittade på texterna, men det är vi som äger texterna, det är vi som bestämmer texterna. Det var ett slags underlag i en process.

Kreabs andra tunga uppdrag var att undersöka om departementet skulle kunna skapa ett ”underlag för bedömningar avseende kommunikationen av regeringens ekonomiska politik bland relevanta målgrupper i Sverige”.

Christine von Sydow säger att bakgrunden var att departementet varit för dåligt på att följa upp sin kommunikation.

– Där behövde vi massor av inspiration, om hur andra gör och hur trenden verkar vara, säger Christine von Sydow.

Vad menas med relevanta målgrupper?

– Vi märkte att de flesta som var inne på vår webb var professionella användare som journalister, skattejurister eller revisionsexperter. De vill ha hur mycket information som helst. Samtidigt vill vi bredda oss och nå allmänheten. Och då måste man jobba med texterna på ett annat sätt.

– Trenden är att vara mer öppen och tillgänglig med information. Ju öppnare vi är, desto enklare är det att granska och utvärdera regeringens arbete, säger Christine von Sydow.

Är det lämpligt att plocka in pr-konsulter för att kommunicera regeringens ekonomiska politik, som är själva kärnan i politiken?

– Vi bestämmer budskapen. Vi plockar aldrig in konsulter i känsliga processer eller innan förslag är klara. I budgetprocessen har vi aldrig använt konsulter mer än till omslaget, säger Christine von Sydow.

DN har sökt finansminister Anders Borg för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.