Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Pressad Porosjenko på Sverigebesök

02:00. Petro Porosjenko besöker Sverige på inbjudan av statsminister Stefan Löfven (S). På hemmaplan pressas han av krav på nyval, upptrappade strider i östra Ukraina och nu senast av Donald Trumps valseger i USA.

Ukrainas president Petro Porosjenko tror att USA kommer att fortsätta att stödja Ukraina även när Donald Trump tillträtt som president. Samtidigt är Porosjenko oroad över upptrappade strider i östra Ukraina.

President Porosjenko besökte på måndagen Stockholm på inbjudan av statsminister Stefan Löfven. För Ukrainas del sammanfaller besöket med ökade spänningar inom det egna landet och en ökad osäkerhet om vilket stöd som västländerna kommer att erbjuda framöver.

Ett skäl till oron är att den tillträdande presidenten i USA, Donald Trump, uttryckt sig positivt om Rysslands president Vladimir Putin och att Trump antytt att USA kan komma att erkänna Rysslands annektering av Krim.

President Porosjenko hoppas dock att USA ska fortsätta att stödja Ukraina i kampen mot Ryssland.

– Ingen stat i världen förutom Nordkorea och Venezuela har erkänt Krim. USA är inte Nordkorea, säger Petro Porosjenko.

Sverige är en av Ukrainas närmast allierade i kampen om att närma landet till EU och att motarbeta de ryska aggressionerna i Ukrainas östra delar. En fjärdedel av ministrarna i den svenska regeringen har besökt Ukraina och statsminister Stefan Löfven har haft en handfull möten med president Porosjenko de senaste två åren.

– I dessa svåra och oroliga tider fortsätter Sverige att stå stadigt vid Ukrainas sida. Vi fortsätter också att erbjuda allt stöd vi kan, säger Stefan Löfven.

President Porosjenko vill att EU ska skärpa sanktionerna mot Ryssland ytterligare så länge Putin-regimen fortsätter att understödja striderna i östra Ukraina. Porosjenko föreslår att sanktionerna bör gälla ett år i taget, och inte sex månader i taget som nu.

– Jag vill att de ryska trupperna ska lämna mitt land. Ju förr desto bättre, säger Petro Porosjenko.

Den senaste tiden har det rapporterats om upptrappade strider i östra Ukraina, vilket oroar presidenten.

– Varje dag skadas och dödas soldater. Varje dag skadas och dödas civila. Det är helt oacceptabelt att agera som om inget händer, säger Petro Porosjenko.

Stefan Löfven säger att EU med all sannolikhet är berett att hålla fast vid sanktionerna så länge Ryssland inte lever upp till det så kallade Minsk-avtalet om vapenvila som slöts 2015.

– Det principbeslutet är redan fattat, säger Stefan Löfven.

Fakta.Porosjenkos besök

På programmet för Petro Porosjenkos Sverigebesök står överläggningar i Rosenbad om det svenska stödet till Ukraina och det krigshärjade landets suveränitet och territoriella integritet. Det blir även en diskussion om Ukrainas reformarbete och landets framtida EU-samarbete.

Under besöket ska Porosjenko även träffa riksdagens talman Urban Ahlin och företrädare för svenska företag.

Källa: Regeringen

Petro Porosjenko

Petro Prorosjenko, 48, är född i den rysktalande Odessaregionen i södra Ukraina. Han äger Ukrainas största konfektyrföretag Roshen och landets mest populära nyhetskanal 5 Kanal TV. Forbes bedömer att han är god för 1,6 miljarder dollar (cirka 10,6 miljarder kronor).

Porosjenko vill närma sig Europa, men samtidigt ha goda relationer med Ryssland. Han har lovat att ge mer makt till regionerna, underlätta ekonomiska reformer och förbättra investeringsklimatet. 

Porosjenko har tidigare suttit i parlamentet och var utrikesminister 2009–2010. Han var även handelsminister helt kort 2012. Han hjälpte till att starta Janukovytj parti Regionernas parti 2001, men blev sedan en av personerna bakom den orange revolutionen. 

Källa: BBC

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.