Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Pressat S måste snabbt hitta sin nya ledare

I samband med det förra partiledarvalet efterlyste flera ledande socialdemokrater en öppnare process. Men när Håkan Juholts efterträdare ska utses kommer det att gå snabbt, enligt DN:s källor. Rädslan är utbredd för att ett utdraget partiledarval kommer leda till nya falang­strider inom partiet.

Partisekreteraren Carin Jämtin tar över Håkan Juholts arbetsuppgifter, men hon är inte tillförordnad partiordförande. Det betyder att Socialdemokraterna just nu är utan partiledare. Men den perioden kommer att bli kort, menar flera ledande socialdemokrater DN talat med. I partiets stadgar finns inga självklara skrivningar av hur den situation som uppkommit – då en partiledare avgår med omedelbar verkan – ska hanteras.

– En situation som vi i dag upp­lever har aldrig någonsin hänt i vårt parti. Det är en helt unik situation, säger Carin Jämtin.

Redan i dag träffas partiets verkställande utskott (VU) för att diskutera partiledarfrågan, erfar DN. S-ledningen kommer att diskutera inte bara hur processen ska gå till, utan även vem som ska ta över.

– Jag vill inte spekulera i det, men det är klart att VU kommer att träffas snart, säger VU-ledamoten Sven-Erik Österberg.

Han vill inte binda sig för hur ledarfrågan ska lösas men säger att det finns en längtan efter att få en partiledare med starkt stöd i partiet.

– Det finns inget utrymme att misslyckas. Den partistyrelsen eller en extrakongress väljer måste vi veta fungerar. Vi är i en sådan situation just nu.

Partistyrelsen, som har schemalagt möte nästa fredag, kommer sedan diskutera VU:s förslag. Redan då kan en tillförordnad partiledare utses, men det kan också dröja ytterligare någon vecka. Det kan även bli så, om VU enas snabbt, att partistyrelsens möte tidigareläggs.

Pia Nilsson, ledamot i partistyrelsen, hoppas på en snabb lösning.

– Jag hoppas och tror att man väljer en modell med en tillförordnad partiledare. Det är inte så hiskeligt långt kvar till ordinarie kongress. Jag tror att det är klokt att vi utser en tillförordnad som snabbt kommer ut på banan och snabbt formerar styrkorna och kommer ut med en politik som väljarna uppfattar som trovärdigt.

Pia Nilsson vill att den tillförordnade partiledaren ska vara en långsiktig lösning som kan väljas av den ordinarie kongressen i april 2013.

– Ja, absolut. Så måste det vara, annars blir det lite märkligt.

Även socialdemokrater som har förordat en mer öppen process tycker att tiden är för knapp för detta i en tid när partiet upplever sin djupaste kris på 95 år. Bland dem finns Ardalan Shekarabi som satt med i den kriskommission som analyserade valresultatet 2010.

– Min personliga åsikt är att det inte ligger i partiets intresse att ha en utdragen process. Sverige behöver en stark opposition nu.

Anledningen till att Socialdemokraterna av allt att döma försöker hitta en ny partiledare snabbt är flera. De senaste dagarna har de interna konflikterna i partiet blivit uppenbara. Att flera distrikt öppet gick ut och krävde Juholts avgång har skakat många i socialdemokratin, en rörelse där det tidigare varit en hederssak att visa lojalitet utåt.

Väntar partiet för länge med att utse en ny ledare riskerar konfliktlinjerna att fördjupas, vilket hände under det kaotiska valberedningsarbetet efter Mona Sahlins avgång.

Då blockerade olika distrikts­kluster varandras kandidater, tills Håkan Juholt i sista stund nominerades på ett sätt som många uppfattade som kuppartat.

Carin Jämtin utesluter dock inte att en ny valberedning tillsätts.

– Allt är öppet. Det är partistyrelsen som bestämmer och VU som kommer att förbereda det.

Återigen är den förre finansministern Pär Nuder mångas drömkandidat. Att han enligt flera källor förde ett långt samtal med Juholt innan denne bestämde sig för att avgå gör att många tror att han är sugen på att styra upp S. Nuder skrev även det tal som Håkan Juholt läste upp vid sin avgång.

Mikael Damberg anses ha stärkt sina aktier intern genom att inte kritisera Håkan Juholt offentligt. Även Carin Jämtin nämns som en tänkbar partiledare, men hon säger själv att hon inte är intresserad.

– Nej, jag har det bästa uppdraget man kan ha i vårt parti. Det är att vara partisekreterare. Då leder man, säger hon till Sveriges Radios program ”Studio 1”.

Inte heller Sven-Erik Österberg kandiderar.

– Jag ser mig inte själv som en kandidat i det här sammanhanget. Jag tror man får söka i andra kretsar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.