Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/pro-vi-ar-inte-imponerade/

SVENSK POLITIK

PRO: Vi är inte imponerade

Curt Persson, ordförande i Pensionärernas riksorganisation (PRO), är inte imponerad av alliansens löfte om skattesänkningar för pensionärer.

– Det handlar egentligen bara om att man skjuter fram samma löfte som man hade inför budgeten, så man får fundera på hur mycket löftet är värt 2013, 2014, säger han.

– Det utlovades redan i valrörelsen, och då i kombination med jobbskatteavdraget.

Alliansen skriver att pensionärerna fått 5.000-10.000 kronor mer i plånboken per år till följd av regeringens tidigare skattelättnader.

– Det är betydligt mindre än vad löntagarna har fått genom jobbskatteavdraget. Samtidigt är det inga löntagare, vad jag vet, som fått lägre lön, säger Persson.

– Under 2010-2011 har pensionärerna fått sin inkomstpension sänkt med 7,3 procent. För en genomsnittspensionär har det inneburit en ganska kraftig sänkning, över en 1.000-lapp i månaden.

Allianspartierna skriver på DN Debatt att de inkomstgrundade pensionerna höjs med 3,5 procent 2012 till följd av årets starka tillväxt. Inte heller detta imponerar på Curt Persson.

– I praktiken innebär det att man inte är tillbaka på 2009 års pensionsnivå förrän 2014. Under den tiden får pensionärerna leva med en betydligt försämrad pension.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt