Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Professor och visselblåsare bildar nytt parti mot korruption

Gensvaret på debattartikeln blev kraftfullt. Nu startar professorn i rättsvetenskap, Dennis Töllborg, partiet Öppnagöteborg, som ska arbeta för att avslöja korruptionen i Göteborg. Bland medlemmarna finns Karin Törnqvist, som avslöjade märkliga affärer inom stadens stora energibolag.

Det var i en debattartikel i Göteborg-Posten i höstas som Töllborg efterlyste personer som ville engagera sig mot korruptionen. Gensvaret blev större än han hade väntat sig.

– 500 personer hörde av sig och 300 av dem har sagt att de är villiga att arbeta med partiet. Andra personer som varit med om att starta partier säger att det är ett väldigt stort intresse på så här kort tid, säger Töllborg.

Det tolkar han som att många i Göteborg är trötta på de många korruptionsaffärer som avslöjats i staden de senaste åren.

– Vi måste få ett slut på det här, säger Töllborg, som är verksam vid Göteborgs universitet och studerat korruption i flera projekt.

Han betonar att Öppnagöteborg ska vara ett arbetande och inte ett talande parti. Det innebär att man kommer att arbeta aktivt för att få ordning på det Töllborg kallar illojal maktanvändning i Göteborgs kommun.

– Rent konkret innebär det att vi börjar med att starta en webbtidning och vi kommer att ha en visselblåsarfunktion på vår hemsida, dit folk kommer att kunna vända sig utan att vara rädda för att de ska få sin anonymitet röjd, säger Töllborg och förklarar att det är det som varit ett av problemen med den visselblåsarfunktion som Göteborgs kommun inrättat som en av flera åtgärder för att motverka korruption.

Partiet registreras officiellt på måndag. I torsdags träffades några av de blivande partimedlemmarna. Bland dessa finns enligt Töllborg företagsledare, journalister och professorer. En av de som kommer att vara med är Karin Törnqvist, som blev känd när hon i SVT:s Uppdrag granskning slog larm om misstänkt korruption hos sin arbetsgivare Göteborg Energi. Förundersökning kring fallet lades senare ned.

– Jag kan bekräfta att Karin är en av dem som engagerat sig, säger Töllborg.
Enligt Töllborg är den bärande idén med Öppnagöteborg att partiet bara ska finns i en mandatperiod.

– Det här är ett arbetande parti och om lyckas vi med vårt uppdrag att skapa transparens, då kan partiet läggas ned. Misslyckas vi, ja då ska partiet läggas ner av den anledningen, säger Töllborg.

Den 13 januari kommer det nya partiet att ha sitt första medlemsmöte, men det blir inte Dennis Töllborg som blir partiledare.

– Nej, det kommer jag att överlåta till någon annan, säger initiativtagaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.