Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Punkterna som ska få M att växa

Kärnan i det nya Moderaterna är en pragmatisk inställning till politik utan ideologiska låsningar, säger Fredrik Reinfeldt i en DN-intervju. Han avfärdar också förslag om att avskaffa turordningsreglerna i las. ”Det moderna ledaruppdraget är att våga stå emot partikulturen.”

Fredrik Reinfeldt valdes till parti­ledare för åtta år sedan, två år senare lanserade han det nya Moderaterna. När han i dag talar till de 200 ombuden på partiets stämma i Örebro kommer han för första gången att definiera vad han anser vara grunden i det nya Moderaterna med avstamp i fyra punkter.

– Det är väldigt sällan det nya Moderaterna uttolkas av mig, det är alltid andra som gör det, säger han.

För DN avslöjar Fredrik Reinfeldt punkterna:

Pragmatism. Att utgå från människors vardag när politiken utvecklas.

Samhälle. Respekt för att samhället byggs ur starka och oberoende institutioner.

Människan. Partiets grundideologi är synen på människan och dess förmåga att växa.

Sammanhållning. Människor vill höra ihop och ett bra samhälle tar hand om dem som det går snett för.

– Är man stark i de här fyra delarna kan man beskriva sig själv som ett samhällsbärande parti som förtjänar att bära regeringsmakten, säger Fredrik Reinfeldt.

Den punkt han oftast återkommer till är att partiet ska vara pragmatiskt. Fredrik Reinfeldt nämner ordet nästan lika ofta som han sa ansvar i regeringsförklaringen. Att bara en av punkterna är tydligt ­ideologisk är ett medvetet val.

– Ja, så ser jag på politiken. Jag tycker att idéer har en plats vid sidan av annat. Det är alldeles för ofta så att idéer görs om till plakat som blir väldigt exkluderande.

– Att dela upp rätt från fel idéer går emot min idé om att man måste förena detta med pragmatism och lyssnande.

Till stämman har flera ombud motionerat om tidigare moderata hjärtefrågor som att turordningsreglerna i las ska avskaffas. Även Folkpartiet och Centerpartiet har nyligen framfört snarlika tankar.

Hos Fredrik Reinfeldt har de inget att hämta.

– Mitt svar handlar om hur vi ska få in fler i arbete, inte hur vi ska få ut dem, säger han.

– Vi måste se bortom detta med att diskutera anställningstrygghet till att snarare ställa oss frågan hur anställningsbarheten ska se ut för breda grupper.

På lördag blir Fredrik Reinfeldt omvald för ytterligare fyra år som partiledare. Han tror att Moderaterna kan fortsätta att växa, men att det förutsätter ständig förnyelse.

– Ett politiskt parti är i sin kultur och i sin självbild inte i rörelse. Om man tror att allt handlar om att resa runt i sitt eget parti då står man antingen still eller blir nostalgisk och tillbakablickande.

– Min uppgift är att utmana det synsättet, att inte slå mig till ro och acceptera det.

Hur stora kan ni bli?

– Jag är väldigt försiktig med att uttrycka målsättningar, det låser en väldigt mycket. Moderaternas uppgift måste vara att vara ett attraktivt erbjudande för alla väljare. Det ska i grunden inte finnas någon väljare som ska säga mindre än att ”ja, jag skulle kunna rösta på Moderaterna”. Sedan gör inte alla det, det förstår vi också.

M:s tre största utmaningar

1. Vinna valet 2014

Borgerliga debattörer har klagat på att Moderaterna saknar idéer om framtidens politik. Fredrik Reinfeldt tror att det går att vinna ännu ett val på arbetslinjen och ansvar.

– Vi ligger närmast att vara det parti som klarar helheten bäst och då spelar det roll, det här med ekonomi.

– Att se hur svensk arbetsmarknad förändras är också oerhört avgörande för att kunna se till att folk får jobb. Så ja, jag tror att det kommer att vara huvudfrågorna också i valet 2014.

2. Regeringströtthet

Partier som sitter i regeringen tenderar att bli bekväma och förvaltande. Till sist tröttnar väljarna. Många ledande socialdemokrater menar att det var detta som hände inför valet 2006.

– Den risken löper alla, säger Fredrik Reinfeldt.

– Jag tror att man kan förvalta och vinna förtroende över lång tid, men det bygger helt på förmågan att vara i rörelse.

3. Välfärden

Moderaterna har väldigt starka förtroendesiffror när det gäller ekonomi och jobb. Men när det gäller välfärden föredrar väljarna Socialdemokraterna.

Nu lägger M en stor del av sitt utvecklingsarbete, både lokalt och på riksplanet, på dessa frågor.

– Där behöver vi göra mer, säger Fredrik Reinfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.