Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/rattsvasendet-far-700-miljoner-kronor-extra-nasta-ar/

Politik

Rättsväsendet får 700 miljoner kronor extra nästa år

Nyamko Sabuni och Johan Pehrson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det svenska rättsväsendet får ett tillskott på drygt 700 miljoner kronor nästa år. Mest pengar går till domstolarna och kriminalvården.

– Tilltron till rättssamhällets möjlighet att hantera våldsverkare står på spel, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

I höstbudgeten som presenteras nästa onsdag kommer de rättsvårdande myndigheterna att få ett tillskott med drygt 700 miljoner kronor. Det är resultatet av budgetförhandlingarna som genomförts mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna.

– Det är många som är både förbannade och oroliga över den gängkriminalitet som breder ut sig i samhället, säger L:s partiledare Nyamko Sabuni.

Från och med nästa år kommer polismyndigheten att få ytterligare 120 miljoner kronor per år utöver de pengar som redan har anslagits. 

– Polisen måste få bättre förutsättningar att återigen prioritera det brottsförebyggande arbetet. De måste frigöras från det administrativa arbetet och i större utsträckning vara ute på gator och torg, säger Nyamko Sabuni. 

Läs mer: Sänkt arbetsgivaravgift i budgeten

Samtidigt får Sveriges domstolar 280 miljoner kronor extra medan kriminalvården får 130 miljoner. Även andra rättsvårdande myndigheter, till exempel Tullverket, får ytterligare tillskott nästa år.

Enligt L:s rättspolitiska talesperson Johan Pehrson ska satsningarna ses som ett första steg. Kommande år kommer det att behövas ytterligare resurser för att stärka rättskedjan. Till exempel behöver det byggas nya fängelser för att få plats med de brottslingar som döms i domstolarna.

– Vi måste dra igång cementblandarna på allvar i Sverige, säger Johan Pehrson. 

Parallellt med budgetförhandlingarna har sju av riksdagens åtta partier inlett samtal om en skärpt kriminalpolitik. Ett första möte hölls i förra veckan och nästa äger rum nu på onsdag.

– Pengar är en sak, verksamhet och verktyg är en annan. Det räcker inte med att ha 10.000 nya poliser och fler fängelser, vi måste också se till att verktygen är vassa för att nå den typ av brottslighet som vi ser dagligen i vår verklighet, säger Johan Pehrson.