Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Reaktioner på uppgörelsen: Positivt att ett nyval undviks

Foto: Adam Ihse/TT

Reaktionerna efter decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen blev övervägande positiva hos bland andra fackföreningstoppar. Att nyvalet nu inte blir av fick många att dra en suck av lättnad.

Sedan statsminister Stefan Löfven (S) för tre veckor meddelade att han avsåg att utlysta ett extraval i mars 2015 har han fått kritik från bland andra fackorganet LO, politiker och statsvetare om att beslutet var förhastat. Alliansen har å sin sida kritiserats för sin ovilja att samarbeta, och tillståndet mellan blocken i riksdagen har liknats vid en sandlåda. Därför välkomnade flera företrädare från olika håll att man nu har lyckats bryta upp det låsta läget.

Här är några av kommentarerna.

TCO:s ordförande Eva Nordmark:

”Regeringen och alliansen visar här att de är beredda att ta ansvar, när de pekar ut bland annat försvarspolitiken och pensionerna. Samtidigt finns det fler områden som kräver blocköverskridande lösningar som skolan och utbildning, trygghetssystemen och skatterna. I dag ser vi förhoppningsvis ett första steg i den riktningen.”

Ung vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg:

”Det är positivt att ett nyval har kunnat undvikas. Ung vänster var redo för valrörelse, men vår politiska kamp är inte beroende av om det är valrörelse eller inte. Vi fortsätter att vara vänsteralternativet som tar kampen för jämlikhet och rättvisa och mot högerpolitik och rasism.”

Handelsanställdas förbunds förbundsordförande Susanna Gideonsson:

”Den skapar den stabilitet som Sverige behöver och möjligheter för regeringen att bedriva en effektiv löntagarinriktad politik. Statsminister Stefan Löfven har agerat skickligt och tagit stort ansvar för Sverige”.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson:

”Det är ett ansvarstagande som borde ha skett i september. Det var modigt av de borgerliga att komma till förhandlingsbordet och sätta Sveriges väl före politiken.”

Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman:

”Två frågor med akuta problem saknades helt – skolan och arbetet med migration och mot rasism. Det är förvånande. Inom skolans område borde det gå att få en samsyn.”

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne:

”Det är bra med breda samtal kring energifrågan men det är givetvis innehållet som blir avgörande. Samtidigt beklagar jag att regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet om vinster i välfärden ligger fast. Nu hade varit ett utmärkt tillfälle att begrava den för all framtid”.

Sacos ordförande Göran Arrius:

”Äntligen, skulle man kunna säga. Äntligen tar de ledande politikerna i Sverige det ansvar man kan begära av dem och ser till att landet kan styras”.

Anneli Hultén (S), ordförande i Göteborgs kommunstyrelse:

”Mycket bra jobbat av Stefan Löfven och av övriga deltagande partiledare. Nu ser jag fram emot en vårbudget som kan skapa fler jobb, en bättre skola och en väl fungerande välfärd”.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand:

”Skolan är minst lika central för Sveriges framtid som de frågor som partierna pekat ut. Vi saknar därför en diskussion om långsiktiga uppgörelser också om skolan. Skolan får inte bli ett område med ständiga kursändringar”.

Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström:

”Sverigedemokraterna har nu inte längre vågmästarroll i svensk politik. Det är bra för oss alla. Nu gäller det att Löfvens regering tar ut en tydlig färdriktning för Sverige och välfärden för den här mandatperioden”

Thomas Magnusson, vice ordförande i LRF:

”Med långsiktiga och konkurrenskraftiga politiska spelregler kan vi skapa tillväxt och jobb i de gröna näringarna”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.