Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/reformer-for-fyra-miljarder-i-varbudgeten/

Politik

Reformer för fyra miljarder i vårbudgeten

Foto: Erik Ardelius

Flygskatten, biståndet och en långsammare utbyggnad av högskolan. Det är några av posterna som ska betala för regeringens reformer i vårbudgeten.

– Det här är en budget som är ofokuserad och inte tar tag i de stora problemen, säger Jakob Forssmed (KD).

Rätta artikel

På onsdag morgon presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) den nya regeringens första budgetförslag. Det blir en vårbudget som omfattar reformer i storleksordningen fyra miljarder kronor och besparingar och skattehöjningar på lika mycket.

Enligt finansministern finns det inget utrymme för några ofinansierade reformer i den här budgeten. Anledningen är att det är M:s och KD:s statsbudget som gäller under 2019 och reformutrymmet har ätits upp av de skattesänkningar i storleksordningen 20 miljarder kronor som den innehåller.

Enligt DN:s uppgifter blir det avräkningar på biståndet, neddragningar av M+KD-budgeten och bibehållen flygskatt som ska stå för merparten av finansieringen för de reformer som regeringen vill genomföra. Dessutom sparar regeringen pengar på en långsammare utbyggnad av högskolan och på näringspolitiken.

Mest pengar i vårbudgeten går till reformer på miljö- och klimatområdet. Därutöver blir det en del skattesänkningar genom sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar och den först anställda.

Regeringen lägger också 475 miljoner kronor på att tillsätta fler lärarassistenter och 340 miljoner på att rusta arbetssökande så att de lättare ska kunna få jobb.

För att finansiera sina reformer kommer regeringen sammanlagt att dra tillbaka satsningar på 440 miljoner kronor från M+KD-budgeten. Enligt KD:s ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed består en del av besparingarna av att regeringen drar tillbaka ett extra stöd till äldreomsorgen som M och KD har med i sin budget.

– Det visar att den här regeringen inte prioriterar de äldres behov. Riksdagen har beslutat att de här pengarna ska betalas ut men nu ser det ut som att de dras tillbaka, säger Jakob Forssmed.

Regeringen och samarbetspartierna C och L har sagt att vårbudgeten kommer att innehålla reformer på mellan 4 och 4,5 miljarder. Utöver det som redan är känt väntas ytterligare någon reform och besparing presenteras under onsdagen.