Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Regeringen anklagar Sverigedemokraterna för att svartmåla Sverige

04:37. Regeringen: ”SD sprider dynga om Sverige”. Justitieministern till hårt angrepp på Jimmie Åkesson.

Den svenska regeringen gick på torsdagen till hårt angrepp mot Sverigedemokraternas partiledning efter debattartikeln i Wall Street Journal där SD:s partiledare Jimmie Åkesson och gruppledaren Mattias Karlsson beskriver Sverige som ett land med kraftigt stigande kriminalitet på grund av invandringen.

– De sprider dynga om Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till DN.

På torsdagen fick Morgan Johansson ägna mycket av sin tid åt att svara på frågor från svenska och internationella medier om debattartikeln i den konservativa amerikanska affärstidningen av Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson. Justitieministern anklagar SD-ledningen för att medvetet skada Sverige.

– Nu har vi alltså nått till den punkten då Sverigedemokraterna medvetet skadar Sverige genom att ljuga om oss i internationell media. Det är nytt lågvattenmärke att de sprider dynga om Sverige på det här sättet, säger Morgan Johansson.

Något faktafel i debattartikeln kan han dock inte peka på.

– Bilden man målar upp är att Sverige är ett särskilt våldsamt land och att utsattheten för brott är internationellt sett hög och det är faktiskt fullkomligt fel. Det är faktiskt tvärtom. Vi har en väldigt låg utsatthet för brott, säger Morgan Johansson.

Men fakta i artikeln är väl korrekta?

– Det är också ett sätt att ljuga när man förtränger väsentliga fakta när man målar upp en bild som är felaktig att Sverige är ett särskilt våldsamt land och att det dessutom är knutet till de asylansökningar som vi fått under de senaste åren. Och där finns ingen som helst koppling mellan våldsutveckling och asylmottagande.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har sexualbrotten ökat under de senaste tre åren.

– Det är alltid att man är orolig när utvecklingen går i fel riktning. Det är bland annat därför vi måste vidta åtgärder, bland annat när det gäller sexualbrotten. Vi kommer till exempel att stärka sexualbrottslagstiftningen.

Enligt Brås senaste undersökning från 2005 var det då fem gånger vanligare att personer födda utomlands döms för sexualbrott än män födda i Sverige. Men justitieministern tycker att det ger en felaktig bild och någon ny utredning planeras inte.

– Om man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner den överrepresentationen nästan helt, säger Morgan Johansson.

Han menar att kopplingen är ännu svagare när det gäller asylinvandring.

– Vi har tagit emot och gett skydd åt 140.000 syrier sedan 2011. Det är klart att i den gruppen kan du hitta enstaka fall där asylsökande har begått brott. Men sett till hela gruppen är det mycket, mycket låga siffror.

Men vore det inte bra att göra en ny undersökning?

– Vi vet redan tillräckligt om bakgrunden och då handlar det om att gå på de socioekonomiska faktorerna, det vill säga att se till att människor har jobb, utvecklingsmöjligheter och skolmöjligheter.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson går i en skriven kommentar till DN till motangrepp på regeringen.

"Det är häpnadsväckande att regeringen inte förmår att presentera mer sofistikerade argument än så. Vi beskriver Sveriges problem som de är. Det är oroväckande att regeringen inte ens vill erkänna att vi har ett problem. Det betyder ju att de inte heller kan några lösningar. Sveriges invandringsrelaterade problem har inte skapats av SD eller Donald Trump utan av socialdemokrater och liberaler. Regeringen borde ägna sin energi åt att finna konstruktiva lösningar på de problem man skapat snarare än att skjuta på budbäraren och skönmåla verkligheten", skriver han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.