Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Regeringen backar – Medelhavsinstituten blir kvar

”Neddragningarna som aviserats är inte längre akutella” skriver utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande.

Regeringen fick kraftig kritik från kultur-Sverige när man avsierade att anslagen till de svenska Medelhavsinstituten skulle dras ned.

Förslaget, som lanserades i budgetpropositionen, kallades historielöst, och bland dem som nyligen anslöt sig till kritikerskaran finns till exempel Svenska Akademien – som även gått till storms mot den aviserade nedskärningen av anslagen till Terminologicentrum.

Efter den massiva kritiken öppnade det ansvariga statsrådet för en omprövning av beslutet – och nu backar regeringen alltså om Medelhavsinstituten.

”Statens finansiering av de svenska Medelhavsinstituten kommer att fortsätta och de neddragningar som signalerats inför 2016 och 2017 är inte längre aktuella” meddelar Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Beslutet har fattats ”efter en granskning av institutens finansieringsmöjligheter”, hävdar man.

– Jag kan idag meddela att de svenska Medelhavsinstituten kommer att få fortsatt statligt stöd. Förvarningen om minskat statligt stöd för 2016 och 2017 är inte längre aktuell efter att vi granskat institutens finansieringsmöjligheter. Vi värnar om instituten och deras betydelsefulla verksamhet. Instituten har ett mycket stort värde ur många aspekter, från de kulturella och historiska till de forskningsmässiga, säger Helene Hellmark Knutsson i pressmeddelandet.

Enligt Hellmark Knuttsson har det ”aldrig varit fråga om att riskera institutens framtid”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.